Rekonstrukcja rządu - w listopadzie. Radziwiłł straci stanowisko? Posiedzenie rządu w KPRM Fot. P.Tracz Flickr (zdjęcie ilustracyjne)

Prezes PiS Jarosław Kaczyński potwierdził w rozmowie z posłami swojej partii, że w listopadzie dojdzie do rekonstrukcji rządu. Jak dowiaduje się Onet, w związku z podsumowaniem dwóch lat rządu Beaty Szydło, ze stanowiskami może pożegnać się nawet pięcioro ministrów, w tym szef resortu zdrowia.

Nic nie wskazuje na zmianę w fotelu premiera. Przyszłość dwóch ministrów jest niemal przesądzona. Według źródeł Onet.pl chodzi o Andrzeja Adamczyka i Witolda Waszczykowskiego. Na liście do dymisji widnieją jeszcze nazwiska Anny Streżyńskiej, Konstantego Radziwiłła i Krzysztofa Jurgiela

Według Onet.pl, zmiany w służbie zdrowia pod kierunkiem Konstantego Radziwiłła nie idą tak szybko i sprawnie, jak chce tego Jarosław Kaczyński. Ponadto zapowiedziana jeszcze w kampanii wyborczej PiS likwidacja Narodowego Funduszu Zdrowia okazała się niemożliwa do zrealizowania w tej kadencji. Konto Radziwiłła obciąża także trwający protest lekarzy rezydentów, z którym resort zdrowia nie potrafi sobie poradzić.

Onet.pl wskazuje powołując się na swoje źródła, że zaczęły się już pierwsze przymiarki do wyboru nowego ministra.

Więcej: www.onet.pl

Drodzy Użytkownicy!