RPD żąda zbadania barwników stosowanych w produktach dla dzieci

Rzecznik Praw Dziecka, Marek Michalak, zwrócił się do ministra zdrowia o zbadanie, jaki wpływ na zdrowie najmłodszych mają barwniki dodawane przez producentów żywności do cukierków, lizaków, gum do żucia lub żelków.

Rzecznik informuje, że otrzymał niepokojące informacje na temat szkodliwości niektórych barwników dodawanych do żywności. Chodzi o tzw. barwniki z grupy Southampton, do których zalicza się substancje oznaczone symbolami: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. Z raportu Organizacji  Center for Science in the Public Interest (CSPI) wynika, m.in., że mają one działanie rakotwórcze, są silnie alergizujące, a także powodują nadpobudliwość u dzieci. Najczęściej stosowane barwniki spożywcze, takie jak Tartrazyna - E102 i Czerwień Allura – E129  wykonane są np. z ropy naftowej.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych powyższe barwniki są dopuszczalne. Jednak ich szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi dzieci skłonił Parlament Europejski do wydania nakazu stosowania ostrzegawczych oznakowań na produktach zawierających wspomniane barwniki. Niestety, Polska nie dostosowała się do tych wymogów. Na cukierkach, żelkach czy gumach do żucia przeznaczonych dla polskich dzieci nie ma takich ostrzeżeń.

Zdaniem Rzecznika Praw Dziecka ryzyko szkodliwego oddziaływania barwników z grupy Southampton na zdrowie dzieci oraz obowiązujący w niektórych krajach zakaz dodawania tych substancji do żywności (np. w Belgii, Danii, Francji i Szwecji nie jest dozwolone stosowanie czerwieni Allura – E 129) jest dostatecznym powodem do zlecenia przeprowadzenia badań naukowych przez niezależny instytut.

Badania miałyby na celu ustalenie, czy rzeczywiście barwniki mają negatywny wpływ na zdrowie dzieci, a jeśli tak, to jaki. W przypadku potwierdzenia negatywnego wpływu barwników z grupy Southampton konsekwencją byłoby wykreślenie ich z zawartej w rozporządzeniu ministra zdrowia listy substancji dodatkowych dopuszczonych do stosowania w żywności.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH