Premier: bezpieczeństwo żywnościowe wśród priorytetów prezydencji

Premier Donald Tusk zapowiedział we wtorek (31 maja), że wśród wiodących tematów polskiej prezydencji znajdzie się sprawa bezpieczeństwa żywnościowego.

Szef polskiego rządu poinformował, że na wniosek ministra rolnictwa, poparty przez wicepremiera Waldemara Pawlaka, Rada Ministrów przyjęła, że "kwestie nowoczesnego i konkurencyjnego rolnictwa, w kontekście także cen żywności i bezpieczeństwa żywnościowego, staną się naszym priorytetem jako element priorytetu bezpieczna Europa".

- Uwzględniamy ten postulat, szczególnie że obecnie bezpieczeństwo żywnościowe, a co za tym idzie zdolności rolnictwa europejskiego do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, wydaje się sprawą, która bezdyskusyjnie zasługuje na to, by stać się jednym z wiodących tematów prezydencji - oświadczył Tusk.

Temat bezpieczeństwa żywnościowego trafił w ostatnich dniach na czołówki gazet w związku z sytuacją w Niemczech, gdzie odnotowano 1200 zachorowań wywołanych przez bakterie EHEC, groźny szczep pałeczki okrężnicy Escherichia coli. Nie jest znane źródło zatruć, w niektórych przypadkach dochodziło do nich po zjedzeniu sałaty, ogórków i surowych pomidorów - ogórki pochodziły z Hiszpanii. Liczba ofiar śmiertelnych zakażenia wzrosła do czternastu.

Przypadki zatruć odnotowano także we Francji, Szwecji (odnotowano jedną śmiertelną ofiarę), Wielkiej Brytanii i Holandii.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH