Posłowie chcą wprowadzić w szkołach zakaz sprzedaży chipsów, frytek, napojów gazowanych

Zakaz promowania i sprzedaży w szkołach niezdrowej żywności zawiera procedowany w Sejmie poselski projekt ustawy. Jeśli przepisy wejdą w życie, w szkołach zakazana będzie sprzedaż m.in. chipsów, frytek, napojów gazowanych i energetyków.

W środę (23 lipca) w Sejmie posłowie wysłuchali pierwszego czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Projektowane regulacje mają chronić zdrowie dzieci w wieku szkolnym poprzez ograniczenie dostępu na terenie placówek szkolnych i wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników szkodliwych dla ich rozwoju. W szkołach zakazana byłaby sprzedaż m.in. chipsów, frytek, napojów gazowanych i energetyków.

Uzasadniający projekt poseł PSL Jan Bury podkreślił, że problem jest bardzo poważny, dlatego nowe przepisy potrzebne są teraz, a nie za kilka lat. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, wskaźnik otyłości i nadwagi rośnie u nas w zastraszającym tempie.

Problemy polskich dzieci z wagą przekładają się na ich zdrowie i koszty leczenia.

- 20 proc. środków na leczenie pochłaniają komplikacje związane z otyłością. Tylko na leczenie cukrzycy Polska wydaje 2,5 mld zł rocznie. Zapobieganie nadwadze i otyłości jest 80-100 razy tańsze niż leczenie - wyjaśniał Jan Bury.

Posłowie chcą w związku z tym działań zapobiegawczych, których efektem będzie zmiana zwyczajów żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Ma ona polegać zwłaszcza na zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału, mleka i wartościowych produktów mlecznych, a także ryb. Parlamentarzyści kładą nacisk na ograniczanie spożycia tłuszczy, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, cukru i słodyczy oraz soli kuchennej.

Planowane regulacje idą w kierunku zakazu promowania, sprzedaży oraz podawania lub prezentacji niezdrowych produktów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach oraz innych placówkach opiekuńczo-wychowawczych i oświatowo-wychowawczych. Zmiany objęłyby także stołówki szkolne.

W razie naruszenia zakazu sprzedaży lub podawania wyłączonych produktów, dyrektor placówki ma mieć prawo do rozwiązania umowy z podmiotem handlowym bez zachowania terminów wypowiedzenia i odszkodowania.

W myśl projektu minister zdrowia będzie zobowiązany do przedstawiania Sejmowi raz na dwa lata szczegółowego sprawozdania z realizacji ustawy, a zwłaszcza informowania o liczbie naruszeń jej przepisów.

Oto produkty, których dotyczy proponowany zakaz sprzedaży:

1. słodycze oraz wyroby cukiernicze i ciastkarskie o zawartości cukru przekraczającej 10 g cukrów dodanych na 100 g produktu;

2. środki spożywcze szybkiego przygotowania typu ”fast food" i typu ”instant" serwowane na poczekaniu, o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;

3. przekąski z dodatkiem soli o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;

4. produkty mleczne o zawartości cukrów dodanych powyżej 15g w 100g/ml produktu;

5. produkty zbożowe o zawartości cukrów dodanych powyżej 25g w 100g produktu;

6. dżemy, marmolady, syropy wysokosłodzone o zawartości cukrów dodanych powyżej 50 g na 100 g produktu;

7. napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów i syntetycznych barwników;

8. napoje energetyzujące i izotoniczne.

Połączone komisje edukacji, samorządu terytorialnego i zdrowia zdecydowały o powołaniu podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Pierwsze posiedzenie zaplanowano po przerwie wakacyjnej.

Więcej: www.portalsamorzadowy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH