PKPO wystosowała list otwarty do lekarzy Porozumienia Zielonogórskiego Fot. Archiwum

Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych skierowała do lekarzy rodzinnych zrzeszonych w Porozumieniu Zielonogórskim list otwarty, w którym wyraża niepokój z powodu braku wsparcia dla tzw. pakietu onkologicznego.

"Naszym zdaniem lekarze rodzinni, którzy są najbliżej pacjentów powinni być podstawą sytemu opieki zdrowotnej w Polsce i najistotniejszym adresatem tych zmian. Wasze zaangażowanie będzie jednym z najważniejszych elementów szybkiej ścieżki onkologicznej. To od Waszej wiedzy i umiejętności zależy wczesne wykrycie objawów choroby, a także właściwa opieka po zakończeniu leczenia" - czytamy w liście.

"W Polsce wciąż zbyt wielu pacjentów umiera tylko dlatego, że nowotwór został rozpoznany zbyt późno. To oznacza, że samo zaangażowanie i czujność onkologiczna lekarzy nie wystarczają. Aby to zmienić potrzebne są również zmiany organizacyjne, finansowe i systemowe" - stwierdza Szymon Chrostowski, prezes PKPO.

Zdaniem Chrostowskiego, pakiet onkologiczny, przy tworzeniu którego pracowali pacjenci onkologiczni, jest nadzieją dla tych wszystkich, którzy dopiero usłyszą diagnozę. "Dla nas, Pacjentów, jest to przełomowa zmiana warunków leczenia i być może niepowtarzalna szansa na zdrowie i życie" - wskazuje prezes PKPO, dodając, że liczy na wsparcie w tej sprawie lekarzy PZ.

CZYTAJ TAKŻE