Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy przedstawił swoje stanowisko w sprawie komunikatu Ministerstwa Zdrowia i zespołu negocjacyjnego Naczelnej Rady Lekarskiej wydanego po ustaleniach z 4 stycznia na temat warunków zakończenia "protestu pieczątkowego" lekarzy.

Przewodniczącego ZK OZZL Krzysztof Bukiel w oświadczeniu pisze, iż komunikat podpisany 4 stycznia przez zespół NRL z Ministrem Zdrowia oraz Prezesem NFZ dotyczący możliwego rozwiązania sporu wokół ustawy refundacyjnej "nie oznacza w żadnym razie „zawieszenia protestu pieczątkowego” przez lekarzy, ani cofnięcia rekomendacji OZZL co do sposobu postępowania lekarzy wypisujących recepty na leki refundowane po 01 stycznia 2012r.

Krzysztof Bukie napisał m.in.: "Przypominam, że obecne działania lekarskie dotyczące wypisywania recept na leki refundowane prowadzone są w zgodzie z rekomendacjami sformułowanymi przez następujące organizacje i środowiska lekarskie: Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy, Federacja Pracodawców Porozumienie Zielonogórskie, Polska Federacja Pracodawców Ochrony Zdrowia oraz środowisko lekarzy skupionych wokół portalu internetowego Konsylium 24. To te organizacje są władne do odwołania swoich rekomendacji, czyli do tego, co nazywane jest przez przedstawicieli władzy i media „zawieszeniem protestu”. Bez cofnięcia w/w rekomendacji nie można mówić o „zawieszeniu protestu” . Mówienie o tym teraz jest zupełnie nieuzasadnione!".

(...) "Trzeba też brać pod uwagę, że lekarze sami i indywidualnie podejmują decyzję o swoim postępowaniu – jeśli chodzi o wypisywanie recept na leki refundowane w warunkach obecnych represyjnych i niejasnych przepisów - i mogą nie dostosować się do rekomendacji - albo do ich cofnięcia - przez takie czy inne organizacje".

Pełna treść komunikatu OZZL: http://www.ozzl.org.pl

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY