OZZL popiera stanowisko PZ Fot. OZZL

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy w oświadczeniu opublikowanym na stronie OZZL popiera nieprzyjęcie przez Porozumienie Zielonogórskie rządowej propozycji kontraktów na rok 2015, ponieważ ich warunki uniemożliwiają lekarzom POZ wywiązanie się z obowiązków, które na nich nałożono.

"Źle się stało, że Minister Zdrowia, odrzucając konstruktywne propozycje Porozumienia Zielonogórskiego zatrzasnął przed znaczną częścią polskich pacjentów drzwi do refundowanego leczenia w ramach POZ, łamiąc w ten sposób Konstytucję RP" - czytamy w oświadczeniu.

"OZZL wzywa lekarzy prywatnie praktykujących aby umożliwili tym pacjentom leczenie, przyjmując ich w swoich gabinetach i aby wystawili rachunek, który powinien być zrefundowany przez NFZ.  Pacjentów, których nie będzie stać na zapłacenie rachunku lekarze przyjmą charytatywnie, jak robili to tradycyjnie od lat" - informuje związek.

"Jednocześnie OZZL przestrzega przed całkowitym paraliżem systemu ratownictwa medycznego, do którego może doprowadzić decyzja Ministra Zdrowia aby chorzy zamiast w przychodniach rodzinnych leczyli się w Szpitalnych Oddziałach Ratunkowych.  Mogą na tym ucierpieć chorzy wymagający natychmiastowej pomocy" - ocenia OZZL.

"OZZL wzywa rządzących aby porzucili tę drogą konfrontacji ze środowiskiem medycznym i agresji wobec niego, aby przestali skłócać pacjentów z lekarzami, lekarzy z pielęgniarkami, pracowników medycznych z dyrektorami szpitali.  OZZL wzywa rządzących aby rozpoczęli konstruktywny dialog ze środowiskiem medycznym i społeczeństwem na temat rzeczywistych możliwości publicznej służby zdrowia i jej organizacji" - czytamy w podsumowaniu.

Więcej: http://www.ozzl.org.pl

Drodzy Użytkownicy!