Naczelna Rada Lekarska popiera stanowisko POL

Naczelna Rada Lekarska opublikowała na swojej stronie internetowej informację, w której przyznała, że popiera komunikat wydany przez Porozumienie Organizacji Lekarskich dotyczący protestu przeciwko niewłaściwej organizacji refundacji leków poprzez wystawianie od 1 lipca 2012 r. recept bez adnotacji o refundacji.

NRL przyznaje również, że ze względu na różnorodność form wykonywania zawodu lekarza oraz zatrudnienia - lekarze uczestniczą w proteście w różnych formach. Jednocześnie przypomina, że komunikat POL powstał po spotkaniu kierownictwa organizacji lekarskich: Porozumienia Zielonogórskiego, OZZL, Stowarzyszenia Lekarzy Praktyków oraz Polskiej Federacji Pracodawców, które odbyło się 30 czerwca.

W spotkaniu udział wzięli też wiceprezesi Naczelnej Rady Lekarskiej Romuald Krajewski i Konstanty Radziwiłł. Przedstawiciele NRL złożyli zebranym relację z negocjacji z NFZ, które odbyły się 29 czerwca informując, że propozycja umów na wystawianie recept refundowanych przedstawiona przez NFZ została jednomyślnie negatywnie oceniona przez wszystkich obecnych.

Więcej: http://www.nil.org.pl/