NRL: stanowisko w sprawie akcji protestacyjnej środowiska lekarskiego

Na stronie Naczelnej Izby Lekarskiej opublikowane zostało stanowisko Naczelnej Rady Lekarskiej z dnia 13 stycznia 2012 r. w sprawie akcji protestacyjnej środowiska lekarskiego.

NRL podkreśla, że z aprobatą przyjęła podjęcie przez Sejm  prac legislacyjnych, zmierzających do zmiany ustawy o refundacji leków i wyraża podziękowanie organizacjom i stowarzyszeniom lekarskim oraz wszystkim koleżankom i kolegom, których postawa doprowadziła do naprawy błędnych zapisów legislacyjnych.

Jednocześnie w stanowisku stwierdza się, że ”do czasu pełnej realizacji postulatu o zwolnieniu lekarzy z obowiązku odnotowywania stopnia refundacji leku (…), Naczelna Rada Lekarska rekomenduje lekarzom i lekarzom dentystom następujące zasady wypisywania recept: 1. umieszczanie numeru oddziału NFZ, 2. posługiwanie się międzynarodowymi nazwami leków, 3. nie wskazywanie poziomu odpłatności leku, z wyjątkiem leków przepisywanych w przypadku chorób wymienionych w obwiedzeniu ministra zdrowia”.

Więcej: www.nil.org.pl