NRL: stanowisko dot. specjalistów w centrach urazowych

Prezydium NRL podjęło w piątek (25 lipca) stanowisko ws. projektu zarządzenia zmieniającego zarządzenie prezesa NFZ ws. określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju leczenie szpitalne.

Prezydium NRL zgłasza uwagę dotyczącą wykreślenia z warunków wymaganych w zakresie personelu medycznego lekarzy specjalistów: chirurgii szczękowo-twarzowej, otorynolaryngologii, okulistyki oraz położnictwa i ginekologii.

W jego ocenie będzie to skutkowało pogorszeniem jakości usług świadczonych przez centra urazowe.

Urazy obejmujące zakres głowy i szyi są wiodącymi w przypadku pacjentów kwalifikowanych do centrów urazowych. Pacjenci mogą wymagać zaopatrzenia neurochirurgicznego wraz z następowym zaopatrzeniem np. okulistycznym. Podobnie konieczna jest obecność w centrum urazowym specjalisty położnictwa i ginekologii, ponieważ urazy dotyczą również ciężarnych kobiet, u których należy wykonać cięcie cesarskie.

Jedynym specjalistą, który może być wykreślony z wymagań, jest specjalista w dziedzinie urologii. Obrażenia w zakresie układu moczowo-płciowego mogą wstępnie być zaopatrzone przez specjalistę chirurgii ogólnej.

Więcej: www.nil.org.pl

Drodzy Użytkownicy!