Mniej cholesterolu, mniej umierających Czym skorupka za młodu nasiąknie...

Każdego roku coraz mniej Polaków umiera na skutek problemów kardiologicznych. To wynik przechodzenia na dietę ograniczającą cholesterol.

Okazuje się, że nie nowoczesne metody leczenia zawałów, nie leki antycholesterolowe, ale właśnie przejście z tłuszczów zwierzęcych na roślinne najbardziej przyczyniło się do korzystnych zmian zdrowotnych.

– Nowoczesne sposoby leczenia zawałów ograniczyły umieralność o 9 proc., leki antycholesterolowe o 3 proc., a odpowiednia dieta o 40 proc. To wskazówka, w co warto inwestować – wyjaśnia Rzeczpospolitej dr hab. Tomasz Zdrojewski z Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku.

Jedynym wskaźnikiem, którego nie udało się poprawić przez ostatnie lata pozostaje natomiast nadciśnienie. Lekarze mówią, że wynika to ze stresu związanego z utrzymaniem pracy w okresie transformacji i z diety, która zawiera zbyt dużo soli.

- Podnosi ona ciśnienie i prawdopodobnie ma jeszcze inne fatalne dla zdrowia skutki. Niestety, starsi są do soli przyzwyczajeni, a młodsi z braku czasu sięgają po słone półprodukty: zupy w proszku, kostki rosołowe – alarmuje dr Agnieszka Jarosz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Naukowcy podkreślają, że profilaktyką chorób nie powinni się zajmować tylko lekarze – do nich trafiają ludzie, którzy już źle się czują.

– Jeśli będziemy działać wcześniej, nawet w szkole, uratujemy potem życie tysiącom osób – podkreśla dr Piotr Bandosz z UM w Gdańsku.

Według lekarzy warto usunąć ze sklepików szkolnych produkty tłuste, słodkie i słone.

Więcej: Rzeczpospolita

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH