Ministerstwo Rolnictwa: informacja o wartości odżywczej produktów będzie obowiązkowa

Ministerstwo Rolnictwa planuje zobowiązanie producentów żywności do znakowania po 13 grudnia 2016 r. środków spożywczych wartością odżywczą GDA (Guideline Daily Amounts, czyli zalecane spożycie dzienne).

Informacja ta została przekazana w odpowiedzi na interpelację posła Krzysztofa Brejzy (PO). Parlamentarzysta chciał także dowiedzieć się, czy zgodne z przepisami jest stosowanie na etykietach oświadczeń, że dany produkt może zmniejszyć ryzyko choroby.

Wiceminister rolnictwa Andrzej Butra wyjaśnia, że zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z października 2011 r. podmioty działające na rynku spożywczym będą miały obowiązek podawania informacji o wartości odżywczej. Będzie ona obejmowała następujące elementy: wartość energetyczną oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. 

Ministerstwo zwróciło uwagę, że zgodnie z przepisami przejściowymi środki spożywcze wprowadzane do obrotu lub etykietowane przed 13 grudnia 2016 r. nie muszą zawierać informacji o wartości odżywczej: do tego czasu mogą być znakowane na zasadzie dobrowolności.

Butra wskazał także, że zgodnie z polskimi przepisami oznakowanie środka spożywczego nie może przypisywać mu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości. Wyjątek od tej zasady stanowi możliwość upowszechniania użytecznych informacji i zaleceń dotyczących tzw. środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, kierowanych wyłącznie do lekarzy, farmaceutów i specjalistów w zakresie żywienia.

W odpowiedzi na interpelację zaznaczono, że ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia dopuszcza znakowanie naturalnych wód mineralnych informacjami: "pobudzające trawienie", "może polepszyć funkcje wątrobowo-żółciowe" lub podobnymi oznaczeniami. Wody takie muszą jednak spełniać szczególne wymagania określone w rozporządzeniu ministra zdrowia.

Według resortu rolnictwa niedopuszczalne jest zatem zamieszczanie w jakiejkolwiek formie prezentacji środka spożywczego informacji typu: obniża ryzyko choroby, zapobiega..., czy chroni przed....

Dodano, że jedynymi dozwolonymi do stosowania w przekazach komercyjnych komunikatami odnoszącymi się do zdrowia są tzw. oświadczenia zdrowotne, w tym oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH