Minister zdrowia spotka się z producentami żywności ws. wędzonych wędlin?

Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zapowiedział, że zaprosi ministra zdrowia na spotkanie z producentami żywności w sprawie unijnego rozporządzenia dotyczącego zawartości substancji smolistych w wędzonych wędlinach.

Zawartość tych substancji w żywności - to kwestia leżąca w kompetencji ministra zdrowia - wyjaśnił w rozmowie z PAP Kalemba. Chodzi o rozporządzenie KE z 19 sierpnia 2011 r., dotyczące m.in. norm wędzenia produktów żywnościowych - wędlin, ryb, małży czy przetworzonej żywności na bazie zbóż.

Według obecnych przepisów w kilogramie wędliny może znajdować się co najwyżej 5 mikrogramów benzopirenu. Dopuszczalna ilość zmniejszy się do 2 mikrogramów na kilogram. Nowe przepisy mają obowiązywać od września br.

Jak powiedział minister, trzeba przede wszystkim zweryfikować skalę problemu, czyli sprawdzić informacje o liczbie firm, które mogą mieć kłopoty z powodu zmiany norm. Z dotychczasowych informacji wynika, że w zdecydowanej większości polskie wędzonki spełniają nowe unijne wymagania.

Kalemba zaznaczył, że ministerstwo chce poprzez szkolenia pomóc producentom żywności w dostosowaniu się do nowych unijnych wymagań. Mają one ograniczyć ilość szkodliwych dla zdrowia substancji kancerogennych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH