MRiRW: na polskim rynku nie ma jaj zakażonych salmonellą MRiRW: na polskim rynku nie ma jaj zakażonych salmonellą. Fot. Archiwum

W Polsce nie ma jaj zakażonych salmonellą, o których informowali Holendrzy w systemie wczesnego ostrzegania RASFF - podał w piątek (21 października) resort rolnictwa. Inspekcja Weterynaryjna ściśle współpracuje w tej sprawie z KE.

Jak dodał resort, cała kwestionowana partia jaj została sprzedana do Belgii, Holandii i Chorwacji.

Inspekcja Weterynaryjna podjęła ścisłą współpracę z Belgią, Holandią, Chorwacją w celu wycofania z obrotu partii jaj zakażonych salmonellą.

W poniedziałek Komisja Europejska zorganizowała telekonferencję w sprawie ostatnich przypadków zatruć salmonellą związanych z jajami pochodzącymi z Polski. Uczestniczyły w niej wszystkie zaangażowane kraje. Strona Polska (GIW) poinformowała o podjętych przez Inspekcję Weterynaryjną działaniach. Informacje te zostały również umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF.

W ocenie Komisji Europejskiej, która nadzoruje RASFF, dostawa jaj z Polski (oznakowana 12 października) mogła trafić do krajów skandynawskich, Beneluksu, a nawet Wielkiej Brytanii. W czwartek wieczorem belgijskie media, powołując się na informacje federalnej agencji ds. bezpieczeństwa żywności podały, że do setek restauracji w Belgii trafiły polskie jajka zakażone salmonellą.

Inspekcja Weterynaryjna wydała decyzję administracyjną zakazującą wprowadzania do obrotu jaj kurzych z tej fermy. Zakaz nie dotyczy sprzedaży jaj przeznaczonych do produkcji w technologii gwarantującej zniszczenie drobnoustrojów (obróbka termiczna).

Służby weterynaryjne pobrały do badań mikrobiologicznych wymazy na obecności pałeczek Salmonelli z powierzchni w pomieszczeniach produkcyjnych oraz próbki kału oraz jaj ze wszystkich ferm związanych z fermą w której wystąpiła salmonella.

Obecnie Inspekcja przygotowuje listy dystrybucyjne dotyczące wysyłek jaj z tej fermy do Holandii, Belgii i Chorwacji.

O wykryciu śladów salmonelli w pochodzących z Polski jajach i produktach je zawierających poinformowała holenderska agencja ds. kontroli, jakości żywności. Informacja ta została podana za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Zagrożenie uznano za poważne.

Według resortu rolnictwa, do Krajowego Punktu Kontaktowego RASFF w Głównym Inspektoracie Weterynarii powiadomienie wpłynęło 20 października. Z informacji zawartych w powiadomieniu jednoznacznie wynika, że producentem kwestionowanych jaj jest ferma drobiu z Wielkopolski.

Ministerstwo zaznacza, że powiadomienia w systemie RASFF dotyczące obecności bakterii salmonella w jajach konsumpcyjnych i produktach z jaj pojawiają się dość często i dotyczą różnych państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2016 takie zgłoszenia dotyczyły m.in. Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH