List otwarty prezesa NRL w sprawie podstawowej opieki zdrowotnej

Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Maciej Hamankiewicz wystosował list otwarty, w którym zachęca wszystkich zainteresowanych ochroną zdrowia do publicznej dyskusji nad funkcjonowaniem podstawowej opieki zdrowotnej.

W przesłanym do redakcji piśmie czytamy: "W związku z moimi wypowiedziami w Gazecie Lekarskiej (pt. „Nie jest łatwo i nie będzie”.) na temat sposobu funkcjonowania systemu POZ zaznaczam, że nie było moim zamiarem urażenie kogokolwiek - i jeśli to nastąpiło - przepraszam.

Nie ulega wątpliwości, że tak duża liczba głosów, częstokroć bardzo rozbieżnych, które napłynęły do mnie po publikacji, świadczy o tym, że potrzebna jest publiczna dyskusja nad systemem POZ i należy zastanowić się merytorycznie nad przyczynami i obszarami, które wymagają zmian.

Doceniam rolę, jaką pełnią wszyscy lekarze, w tym medycyny rodzinnej, interny i pediatrii, bardzo często występujący w podwójnej roli.

Zgadzam się w pełni ze stwierdzeniem Grupy Rezydentów i Młodych Lekarzy Rodzinnych, którzy wystosowali do mnie list otwarty, że lekarz rodzinny nieustannie napotyka w swojej pracy na liczne utrudnienia, w tym niekorzystny model finansowania i niekorzystne zarządzenia NFZ.

Kwestia finansowania POZ przy sztywnej stawce kapitacyjnej, jest przedmiotem również mojego sprzeciwu. Przy kompetencjach, jakie zostały powierzone lekarzowi rodzinnemu, dobrze byłoby za czynności, które może wykonać - dodatkowo mu zapłacić, np. za wizyty domowe, podejmowanie promocji zdrowia np. w zakresie szczepień, wykonywanie ekg, usg i inne. Powinno się zapewne podjąć dyskusję, nad tym czy od stawki kapitacyjnej odejść czy może ją uzupełnić.

Trzeba podkreślić, że wszystkich lekarzy w Polsce jest mało i dlatego należy tak zorganizować system, aby pomagali sobie wzajemnie i - jak napisali młodzi lekarze rodzinni - współtworzyli wysoką jakość zintegrowanej opieki medycznej w oparciu o wiedzę i umiejętności lekarzy wszystkich specjalizacji.

Niewątpliwie wpisanie do "rozporządzeń koszykowych" specjalistycznej porady internistycznej i pediatrycznej oraz możliwość zasięgnięcia przez lekarzy specjalistów medycyny rodzinnej szybkiej konsultacji internisty w przypadku dorosłych i pediatry w przypadku dzieci, byłoby rozwiązaniem pozwalającym na sprawniejszą pracę i odciążenie ambulatoryjnej opieki specjalistycznej oraz zracjonalizowanie hospitalizacji.

Wbrew temu, jak niektórzy ludzie odebrali moje słowa, nie podważam kompetencji zawodowych całej grupy lekarzy rodzinnych. Zgadzam się, że dążenie do umocnienia medycyny rodzinnej w Polsce jest potrzebne poprzez wprowadzenie możliwości szybkiego kierowania np. do przyszpitalnej poradni internistów i pediatrów. Ze środowiska internistów i pediatrów wychodzi postulat wstępnie akceptowany przez ministra zdrowia stworzenia POZ przez duety specjalistów - internistów i pediatrów."

Czyt. także: Młodzi lekarze rodzinni polemizują z prezesem NRL