Lekarze krytykują propozycje dotyczące umów na wystawianie recept - oto stanowisko NRL

Zaproponowany przez NFZ wzór umowy dla lekarzy przepisujących leki refundowane, a w szczególności par. 9 tego dokumentu, spotkał się z powszechnym oburzeniem w środowisku lekarskim.

Stanowisko NRL

0,29 MB
typ pliku: Prezentacja PDF

W środę (11 kwietnia) NFZ na swojej stronie internetowej opublikował projekt umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniodawcom.

W proponowanej umowie dla lekarzy przepisujących leki refundowane są zawarte podobne zapisy, jak te powszechnie kontestowane przez środowisko lekarskie w ustawie refundacyjnej, które po "proteście początkowym" zostały z niej usunięte. Krzysztof Bukiel, przewodniczący Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy uważa ich pojawienie się w propozycjach Funduszu za bezczelność.

- Jeżeli Sejm zadecydował o zniesieniu zapisu o karach z ustawy refundacyjnej, to nie zrobił tego przez pomyłkę, tylko z rozmysłem i w konkretnym celu. Zawarcie ich teraz w projekcie umów NFZ z lekarzami, upoważniających ich do wystawiania recept, jest bezprawne - uważa Bukiel.

Jego zdaniem jest to celowe działanie Funduszu, aby prywatnie praktykujący lekarze takich umów nie podpisywali, a pacjenci leczący się w prywatnych gabinetach, mimo przysługującej im refundacji, realizowali recepty bez niej.

- Nie można się dziwić oburzeniu lekarzy. Naczelna Rada Lekarska miała przecież obietnicę, złożoną jeszcze przez minister Ewę Kopacz, że ta umowa powstanie w ramach porozumienia pomiędzy NFZ a NRL. W praktyce żadnego porozumienia nie ma - dodaje przewodniczący.

Potwierdza to Maciej Hamankiewicz, prezes NRL, stwierdzając, że prezes NFZ przedstawiając takie projekty umów nie tylko działał wbrew ministrowi zdrowia, ale także zlekceważył porozumienie, które zatwierdził własnym podpisem.

Czytaj też: Propozycja kar za nienależną refundację jest bezprawna

W piątek (13 kwietnia) obradowała Naczelna Rada Lekarska, która między innymi dyskutowała nad stanowiskiem samorządu lekarskiego wobec propozycji przedstawionych przez Fundusz.

W przyjętym przez samorząd lekarski dokumencie wskazano, że większość wniosków przedstawianych przez zespół NRL i pracowników Funduszu nie została wzięta pod uwagę. Rada jednoznacznie negatywnie zaopiniowała projekt wzoru umów Funduszu z lekarzami i domaga się realizacji porozumienia z października 2011 roku zawartego przez ministra zdrowia, prezesa NFZ oraz prezesa NRL.

W stanowisku NRL między czytamy m.in.: "Przepis art.48 ust.8 ustawy został ustawą z 13 stycznia 2012 r. uchylony. Konsekwencje uchylenia przez ustawodawcę przepisu przewidującego obowiązek zwrotu nienależnej refundacji nie mogą być przez NFZ obchodzone poprzez określenie, iż w takich przypadkach Funduszowi przysługuje roszczenie o zapłatę kary umownej".

Całe stanowisko Naczelnej Rady Lekarskiej - załączone w pliku pdf.

Drodzy Użytkownicy!