Kraków: pacjent niedożywiony, ale zadowolony

W jadłospisie krakowskich szpitali trudno doszukać się warzyw i owoców niezbędnych w prawidłowej diecie. Lecznice problemu nie widzą, ponieważ pacjenci się nie skarżą. Zdaniem dietetyków chorzy nie narzekają, bo o prawidłowej diecie wiedzą niewiele - informuje Dziennik Polski.

Jak zapewnia Szpital Specjalistyczny im. J. Dietla w Krakowie, satysfakcja pacjentów badana jest regularnie. Podczas ostatniego badania placówka nie odnotowała krytycznych sygnałów na temat żywienia. O braku skarg informuje też Leszek Gora, rzecznik prasowy Szpitala Specjalistycznego im. Żeromskiego w Krakowie. Podobne informacje płyną z Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II i Szpitala Miejskiego Specjalistycznego im. G. Narutowicza.

Tymczasem zdaniem Marii Kret, przewodniczącej krakowskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Dietetyki, przyczyną braku skarg ze strony pacjentów jest ich niewiedza dotycząca zdrowego żywienia. Specjalistka podkreśla, że chorzy często nie zdają sobie sprawy, że to, co zjedli podczas pobytu w szpitalu, może być dla nich niewystarczające lub nawet szkodliwe.

Zdaniem lekarzy, stan odżywienia pacjenta, szczególnie przed planowymi zabiegami operacyjnymi, powinien być oceniany już podczas przyjęcia do szpitala. Ujemny bilans energii, niedobór białka, witamin i składników mineralnych może powodować rozwój niedożywienia i związanych z nim powikłań, a w rezultacie wzrost umieralności.

Ta sfera działalności szpitala pozostaje w praktyce poza wszelką kontrolą. Jak mówił portalowi rynekzdrowia.pl Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego, kwestia przestrzegania odpowiednich norm żywieniowych w szpitalach nie podlega kontroli sanepidu. Także NFZ twierdzi, że w tym zakresie nie ma żadnej możliwości kontroli.

Okazuje się, że normy żywieniowe w szpitalach nie zostały ujęte w żadnych aktach prawnych. Z tego powodu placówki ochrony zdrowia nie są zobowiązane do przestrzegania jakichkolwiek ustaleń w tym zakresie.

Stawka żywieniowa w lecznicach wynosi średnio około 5-8 zł, dlatego dyrektorzy lecznic podkreślają, że w ramach takich środków można się spodziewać jedynie menu, na jakie lecznica może sobie pozwolić. Tym bardziej, że przy obecnych problemach finansowych szpitale muszą w pierwszej kolejności zapewnić chorym leki. W efekcie poszukiwanie oszczędności często sprowadza się do cięć właśnie w jadłospisie.

Lekarze z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego przepytali kilka tysięcy polskich pacjentów, czy smakuje im szpitalne menu i czy w trakcie hospitalizacji stracili na wadze. Wyniki badania są niepokojące. Co trzeci pacjent jest niedożywiony już w chwili, gdy trafia do szpitala. Co dziesiąty znacznie traci na wadze podczas hospitalizacji. Problem niedożywienia dotyczy nawet 70 proc. chorych opuszczających lecznice po hospitalizacji.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH