IŻiŻ: nasze dzieci tyją szybciej niż mali Amerykanie

Efektem tego, że nie zrezygnowaliśmy ze schabowych, tylko dołożyliśmy hamburgery i frytki jest to, że nasze dzieci tyją trzy razy szybciej niż mali Amerykanie.

Alarmujące dane wynikają z badań dietetyków z Instytutu Żywności i Żywienia. Ocenili oni, że otyłych chłopców jest teraz trzy razy więcej niż 40 lat temu (3 proc.) A otyłych dziewczynek 10 razy więcej niż w 1970 r. (skok z 0,3 proc. do 3,5 proc.). Plagą jest też nadwaga: ma ją 20 proc. chłopców i 15 proc. dziewczynek w wieku szkolnym – podaje wyniki badań gazeta Metro.

Oznacza to, że w ekspresowym tempie gonimy Amerykanów, światowych rekordzistów w nadwadze. Z opracowań Instytutu wynika bowiem, że w USA liczba otyłych dzieci wzrosła trzykrotnie (z 4 do 15 proc.).

Dlaczego młodzi Polacy tyją szybciej?

– W diecie dzieci jest za dużo tłuszczu, cukrów oraz kalorii ukrytych w słodkich napojach i sokach. Co gorsza, coraz więcej z nich nie ćwiczy na WF-ie – wyjaśnia prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu.

Naukowcy alarmują też, że wśród osób otyłych nawet przed czterdziestką ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu czy zawału jest czterokrotnie wyższe niż u osób o prawidłowej wadze. Otyłość jest też przyczyną między innymi rozwoju nowotworów złośliwych: macicy, gruczołu krokowego, jelita grubego i innych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH