Gdańsk: PCT zbada pacjentów pod kątem niedożywienia

Od 1 listopada każdy pacjent przyjmowany na leczenie do Pomorskiego Centrum Traumatologii w Gdańsku, z wyjątkiem chorych trafiających bezpośrednio na SOR, będzie badany pod kątem niedożywienia.

Jeżeli lekarze rozpoznają u badanego pacjenta stan niedożywienia, chory otrzyma wzmacniającą kurację - informuje Dziennik Bałtycki.

Pierwszą placówką na Pomorzu, która wprowadziła leczenie żywieniowe chorych przyjmowanych na operacje onkologiczne, był Szpital Morski im. PCK w Gdyni Redłowie. Po trzech latach tego rodzaju doświadczeń lekarze są zgodni - odpowiednio odżywiony pacjent ma mniej powikłań po operacji i jego stan szybciej się poprawia.

Małgorzata Bartoszewska-Dogan, dyrektor Pomorskiego Centrum Traumatologii wyjaśnia, że szpitalny dietetyk zdecyduje, czy choremu wystarczy zwykła dieta, wspomagana czy też żywienie pozajelitowe lub dojelitowe.

Jak informował portal rynekzdrowia.pl, z raportu przygotowanego w sierpniu przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego wynika, że od 30 do 50 proc. pacjentów trafiających do polskich szpitali jest niedożywionych. Ponad 70 proc. z nich z objawami niedożywienia wypisywanych jest do domów.

Specjaliści z PTŻPiD postulowali m.in. wprowadzenie obowiązkowych bilansów odżywienia przy przyjęciu i wypisie ze szpitala. - To byłoby najlepsze rozwiązanie systemowe. Tak jak prowadzona jest karta z historią choroby, powinien być monitorowany stan odżywienia pacjenta - mówił dr Stanisław Kłęk, prezes PTŻPiD.

Jego zdaniem leczenie żywieniowe, mimo pojedynczych pozytywnych sygnałów, wciąż nie jest w polskiej ochronie zdrowia doceniane, zarówno przez lekarzy, jak i Narodowy Fundusz Zdrowia. Podkreślał, że niedożywienie zwiększa śmiertelność wśród pacjentów. Prezes PTŻPiD wyraził opinię, że obecna sytuacja jest wynikiem głównie zaniedbań lekarskich. Lekarze bagatelizują problem żywienia, uznając, że w codziennej praktyce jest dużo ważniejszych spraw.

Przypomnijmy, że pod koniec września Polska dołączyła do nielicznych krajów Unii Europejskiej, w których wprowadzono obowiązek oceny stanu odżywienia pacjentów. Jak informował w październiku Stanisław Kłęk, Ministerstwo Zdrowia wydało rozporządzenie nakazujące ocenę stanu odżywienia wszystkich osób przebywających w szpitalach, zakładach długoterminowej opieki zdrowotnej, domach opieki społecznej oraz osób zagrożonych, ale nie przebywających w zakładach ochrony zdrowia. Z tego obowiązku zwolnione są jedynie szpitalne oddziały ratunkowe.

Podobny przepis obowiązuje tylko w Danii, Szwecji, Belgii i Wielkiej Brytanii. W polskich placówkach medycznych zmusza on do utworzenia zespołów oceniających i monitorujących stan odżywienia chorych, w skład których wchodzą: lekarz, farmaceuta, pielęgniarka i dietetyk.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH