FPZ: jest kolejne oświadczenie ws. protestu lekarzy

''Wbrew rozpowszechnianej przez polityków opinii, protest lekarzy nie dotyczy zawartości listy leków refundowanych, lecz sposobu, w jaki ma być wdrożona" - zwraca uwagę Jacek Krajewski, prezes FPZ, w oświadczeniu wydanym w poniedziałek (2 stycznia).

"Pośpiech we wprowadzaniu ustawy oraz stopień nieprzygotowania przepisów wykonawczych spowodował chaos, który odbija się na lekarzach i zrzuca na ich barki odpowiedzialność za urzędniczą niekompetencję" - dodaje prezes Federacji Porozumienie Zielonogórskie.

Ponadto lekarzowi może zostać wymierzona kara umowna przewidziana w kontrakcie zawartym z NFZ. Sprowadza się to do konieczności udokumentowania statusu ubezpieczenia pacjenta, przy jednoczesnym braku narzędzia w postaci karty ubezpieczenia zdrowotnego pacjenta.

Brakuje również definicji, czym w istocie są udokumentowane względy medyczne. W tej sytuacji częstotliwość zmian w wydawanych w formie obwieszczenia ministra zdrowia spisach leków refundowanych (co 2 miesiące nowe), spowoduje konieczność stałego sprawdzania poziomu refundacji, co wydłuży czas udzielania porady, zmniejszając tym samym dostępność pacjenta do lekarza.

Prezes FPZ podreśla jednocześnie, że wejście w  życie nowego rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie recept lekarskich zobowiązuje osoby wystawiające recepty do zamieszczenia w nich szeregu bardzo szczegółowych informacji, lecz z niewiadomych przyczyn nie przewiduje np. możliwości wystawiania recept wydrukowanych komputerowo, co zmusza lekarzy do ręcznego ich wypełniania. To również wydłuży czas udzielania porady.

Jacek Krajewski przypomina, że zdaniem Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka krytyczne stanowisko środowiska medycznego wobec wprowadzonych zasad odpowiedzialności lekarzy, przerzucania na nich coraz większego zakresu obowiązków administracyjnych i obarczania ich odpowiedzialnością z tytułu ich niedopełnienia, jest w pełni uzasadnione, ponieważ reformy systemu ochorny zdrowia przeprowadzane są bez należytej konsultacji ze środowiskiem lekarskim i farmaceutycznym.

''Należy dodać, że sposób, w jaki Ministerstwo Zdrowia wprowadza w życie ustawę o refundacji leków, spotkał się również z krytyką rzecznika Praw Obywatelskich, który twierdzi, że resort miał na skuteczniejsze działanie pół roku, bowiem ustawa została ogłoszona już 13 czerwca 2011 roku'' - czytamy w oświadczeniu.

Drodzy Użytkownicy!