Episkopat wydał oświadczenie w sprawie in vitro

Episkopat Polski przygotował oświadczenie w sprawie in vitro. - Kto z katolików świadomie i dobrowolnie podpisuje się lub głosuje za dopuszczalnością metody in vitro, tym samym podważa communio, czyli swoją pełną wspólnotę z Kościołem katolickim - pisze przewodniczący Rady Prawnej KEP abp Andrzej Dzięga.

W oświadczeniu, w sprawie konsekwencji na płaszczyźnie sakramentalnej, abp Dzięga podkreśla, że zostało ono uzgodnione z prezydium Konferencji Episkopatu Polski. Wydano je w związku z pytaniami o interpretację sprawy głosowania w parlamencie i podpisania ustawy dotyczącej procedury in vitro.

Hierarcha wyjaśnił, że przyjęta przez parlament i podpisana przez prezydenta ustawa dotycząca in vitro "godzi wprost w życie innych dzieci poczętych podczas tej procedury oraz w nienaruszalność życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci".

- Z tego powodu ustawa ta nie może być przez katolika w żaden sposób zaakceptowana - podkreślił przewodniczący Rady Prawnej KEP.

- Pan Prezydent RP i parlamentarzyści, którzy poparli ustawę dotyczącą in vitro, równocześnie publicznie wyrazili swoje poglądy, które stały się źródłem poważnego zgorszenia wielu wiernych, co jest postawą lub zachowaniem, które prowadzi drugiego człowieka do popełnienia zła - cytuje hierarcha prawo kościelne.

Głosowanie - jak podkreśla abp Dzięga - ma rangę deklaracji publicznej, publicznego oświadczenia woli i tak też jest rozumiane przez obywateli. - Należy przy tym zakładać, że każdy poseł oraz senator - podejmując w tych sprawach decyzję w Parlamencie - działał w sposób świadomy oraz z pełną wolnością wewnętrzną - podkreślił arcybiskup.

Zaznaczył, że gdyby ktoś z parlamentarzystów "nie miał w momencie głosowania pełnej wiedzy lub miałby wiedzę fałszywą, lub miał ograniczoną aktualną świadomość, musiałby to publicznie oświadczyć".

- Analogicznie winien postąpić ten, kto miał odebraną lub ograniczoną wolność - dodał. Według niego to samo dotyczy prezydenta.

- Jeśli ktoś świadomie i dobrowolnie opowiedział się przeciw godności człowieka przez głosowanie lub podpisanie ustawy legalizującej procedurę in vitro, a chciałby przystępować do Komunii świętej, najpierw powinien pojednać się z Bogiem i wspólnotą Kościoła przez sakrament pojednania, wyrazić żal za popełniony grzech, postanowić poprawę i dokonać zadośćuczynienia - napisał abp Dzięga. - W tym przypadku musi być pewność, że dana osoba zmieniła opinię i przyznaje się do popełnionego błędu - zaznaczył.

Drodzy Użytkownicy!