- Gdyby leczenie żywieniowe w szpitalu było traktowane jak inwestycja w pacjenta, koszty szpitalne byłyby znacząco niższe, ponieważ leczenie żywieniowe skraca czas pobytu pacjenta w szpitalu. Właściwie odżywiony pacjent to ten, u którego istotnie rzadziej występują powikłania się po zabiegach chirurgicznych, a po udarze. To także pacjent, u którego zniwelowane jest ryzyko zachłystowego zapalenia płuc, w 50% kończące się ono zgonem, natomiast w pozostałych przypadkach - długotrwałą, trwającą często ponad miesiąc hospitalizacją - komentowała prezes Grabowska-Woźniak.

Eksperci zwracają uwagę, że w wielu województwach na procedury domowe trzeba czekać w kolejkach - w 2018 roku aż w 13 województwach. Tymczasem nawet kilka dni zwłoki w rozpoczęciu żywienia może mieć katastrofalne skutki - śmiertelność jest prawie czterokrotnie wyższa w grupie oczekującej na leczenie w porównaniu z grupą osób niezwłocznie objętych żywieniem dojelitowym. Ponad 20% pacjentów umiera w okresie oczekiwania na rozpoczęcie leczenia.

Aby było zgodnie z pakietem onkologicznym
Limitowanie świadczenia żywienia dojelitowego w domu kłóci się też m.in. z koncepcją pakietu onkologicznego - o czym przypomina dr Tomasz Olesiński z Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej Curie. Jak podkreśla, pacjenci onkologiczni mają pełen dostęp do diagnostyki i leczenia dzięki pakietowi onkologicznemu. Jednak w praktyce są procedury, które nie zostały objęte kartą DiLO i są limitowane, np. domowe żywienie dojelitowe.

- W leczenie nowotworów wpisane jest ryzyko niedożywienia i konieczność wdrożenia leczenia żywieniowego - w nowotworach układu pokarmowego może ono dotyczyć nawet 80% chorych. Wielu pacjentów w trakcie leczenia chemio- czy radioterapią nie wymaga stałej hospitalizacji, ale potrzebuje stałej opieki żywieniowej. W takiej sytuacji pacjenci w niektórych województwach wychodzący ze szpitala, jak na przykład w mazowieckim, zmuszeni są do wpisania się do kilkutygodniowej lub nawet kilkumiesięcznej kolejki oczekujących w poradniach żywieniowych, podczas gdy leczenie żywieniowe powinno być prowadzone nieprzerwanie - tłumaczy dr Olesiński.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.