Eksperci: status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne Prof. Mirosław Wysocki, dyrektor NIZP-PZH; FOT. PTWP

Status społeczny wpływa na zachowania zdrowotne - ocenili eksperci, komentując niektóre dane najnowszego raportu NIZP-PZH o sytuacji zdrowotnej Polaków. Wynika z niego m.in., że osoby z wyższym wykształceniem mniej palą i częściej jedzą owoce oraz warzywa.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny opracowuje takie raporty od lat 70., sprawozdania publikowane są co cztery lata. Najnowszy raport "Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania" zaprezentowano w czwartek na konferencji prasowej.

Dyrektor NIZP-PZH prof. Mirosław Wysocki zwrócił uwagę, że raport od lat używany jest przez osoby, które chcą prowadzić tzw. EBM (evidence-based medicine), czyli medycynę opartą na dowodach naukowych. - To jedyne wydawnictwo, które zbiera dane ze wszystkich ważnych dziedzin, ze wszelkich źródeł - podkreślił.

- Jeżeli jesteśmy chorzy, to chcemy być leczeni szybko, przyjemnie, bez kolejek i skutecznie. Ale medycyna naprawcza odpowiada za dziesięć lub kilkanaście procent zdrowia populacji. Główne determinanty zdrowia to wykształcenie i inne warunki sprzyjające zdrowiu - styl życia i demokracja. Każda demokracja jest za zdrowiem, każda dyktatura, choćby nie wiem, co mówiła, jest przeciw zdrowiu - powiedział prof. Wysocki.

Redaktor raportu prof. Bogdan Wojtyniak ocenił, że stan zdrowia społeczeństwa polskiego systematycznie się poprawia na przestrzeni ostatnich lat, ale wciąż nie możemy jeszcze dogonić Europy Zachodniej. Ma na to wpływ, jak wskazał, fakt, że w transformację wchodziliśmy w bardzo kiepskiej sytuacji zdrowotnej.

Eksperci zwrócili uwagę na związek statusu społecznego i zachowań zdrowotnych. Prof. Wojtyniak wskazał, że dane pokazują, iż kobiety i mężczyźni z wyższym wykształceniem mniej palą, niż słabiej wyedukowani. - Do osób gorzej wykształconych zawsze trudniej jest dotrzeć ze wszystkimi programami promocji zdrowia i prewencji - ocenił.

Profesor wskazał, że w przypadku kobiet lepiej wykształconych, jest mniej otyłych. Osoby lepiej wykształcone częściej jedzą warzywa i owoce. - Czy to jest tylko kwestia dochodów? Trudno powiedzieć, wydaje się, że nie tylko. Owoce, np. jabłka, nie są aż tak drogie, to jednak kwestia świadomości - ocenił.

Katarzyna Lechowicz Dyl (PAP)

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH