Eksperci o zmianach w nadzorowaniu bezpieczeństwa żywności FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje zlikwidowanie kilku instytucji dbających o to, by na nasze stoły trafiała tylko zdrowa i bezpieczna żywność. Znikną m.in. Inspekcja Weterynaryjna i Sanepid - informuje Dziennik Bałtycki.

W ich miejsce powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności. Czy to dla nas dobra wiadomość? Czy dzięki temu będziemy jeść zdrową żywność? Już teraz wiele wskazuje, że nie - alarmuje Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna.

Dlaczego ta zmiana może niekorzystnie wpłynąć na bezpieczeństwo żywności? - To jest bardzo skomplikowany proces. Moim zdaniem rząd proponuje nam niebezpieczny eksperyment na żywym organizmie - tłumaczy Jacek Łukaszewicz, prezes Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej.

Samo ministerstwo przyznaje, że niezbędne będzie wydanie lub znowelizowanie ponad 100 rozporządzeń z zakresu bezpieczeństwa żywności. Całą reformę trzeba będzie wytłumaczyć i uzgodnić z Komisją Europejską oraz, co najważniejsze, z państwami, do których Polska eksportuje żywność.

- Rząd zafunduje rolnikom, przedsiębiorcom oraz konsumentom dwuletni chaos. Na szali jest wiarygodność polskich eksporterów oraz zdrowie wszystkich Polaków. Kto weźmie odpowiedzialność za niepowodzenie tej "reformy"? - pyta w Dzienniku Bałtyckim prezes KRL-W Jacek Łukaszewicz.

Więcej: www.dziennikbaltycki.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH