E-zwolnienia są obowiązkowe. Organizacje lekarzy: politycy zignorowali nasze stanowisko 28 listopada 2018 r., konferencja prasowa Porozumienia Organizacji Lekarskich ws. e-zwolnień; FOT. FPZ

Resorty zdrowia oraz rodziny, a także ZUS przekonują do zalet obowiązującego od 1 grudnia wystawiania zwolnień lekarskich wyłącznie w postaci elektronicznej. Organizacje lekarzy nadal są przeciwne takiej obligatoryjności. Wskazują, że wielu z nich nie jest jeszcze przygotowanych pod względem informatycznym do wystawiania e-ZLA i publikują w internecie druk orzeczenia o niezdolności do pracy.

- Mimo wejścia w życie od 1 grudnia przepisów, nakładających na lekarzy obowiązek wystawiania zwolnień wyłącznie w formie elektronicznych (e-ZLA), pacjenci muszą się liczyć z tym, że nie wszędzie takie otrzymają. Znaczna część lekarzy nie jest bowiem gotowa do wystawiania e-ZLA, głównie z przyczyn technicznych - informuje Porozumienie Zielonogórskie, skupiające lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.

Zdaniem organizacji zrzeszonych w Porozumieniu Organizacji Lekarskich pacjenci, którzy nie otrzymają e-ZLA, nie mają powodów do obaw. Podstawą wypłaty zasiłku chorobowego jest opłacanie składek społecznych do ZUS (w tym składki chorobowej), a nie forma orzekania o niezdolności do pracy.

Drukowane orzeczenia o niezdolności do pracy
- Dlatego ZUS i pracodawcy powinni honorować zwolnienie lekarskie niezależnie od tego, w jakiej formie zostanie wystawione. W trosce o pacjentów ci lekarze, którzy nie są przygotowani do e-ZLA, będą wystawiać druk „orzeczenie o niezdolności do pracy” przygotowany przez POL - podaje FPZ w komunikacie prasowym.

W swoim oświadczeniu w tej sprawie POL informuje, że politycy i prezes ZUS zignorowali stanowiska Naczelnej Rady Lekarskiej, Porozumienia Zielonogórskiego, Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, jak i Polskiej Federacji Pracodawców Prywatnych Ochrony Zdrowia (zrzeszających głównie lekarzy specjalistów), należących do POL. Organizacje te przestrzegały, aby nie wprowadzać elektronicznych zwolnień w sposób obligatoryjny, ale pozostawić lekarzom możliwość wyboru: wystawiania zwolnienia lekarskiego w formie elektronicznej lub - jeśli to nie jest możliwe z różnych względów - w formie papierowej.

POL kategorycznie domaga się, aby przygotowany przez tę organizację druk był honorowany przez ZUS i na jego podstawie pacjenci mieli wypłacany zasiłek chorobowy. Druk „orzeczenia o niezdolności do pracy” przygotowany przez POL dostępny jest na stronie:

Podczas środowej (28 listopada) konferencji prasowej przedstawiciele POL przypominali, że w Polsce niewiele ponad 50 proc. zwolnień wystawianych jest w formie elektronicznej, a w kilku województwach, w tym w woj. podkarpackim, lubuskim, lubelskim, śląskim odsetek e-zwolnień nie przekracza 40 proc.

Drodzy Użytkownicy!