Dolnośląskie: ruszył program dla pacjentów zagrożonych niedożywieniem

Pierwszy w Polsce program skierowany do pacjentów zagrożonych niedożywieniem ruszył w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu.

Na 3-letni projekt "Działania edukacyjne, profilaktyka, diagnostyka i leczenie niedożywienia u dorosłych mieszkańców woj. dolnośląskiego 2012-2014" marszałek województwa przeznaczył 700 tys. zł. Według dr Anny Zmarzły z Poradni Żywienia Klinicznego i autorki programu, przedłużające się niedostarczanie choćby jednego ze składników odżywczych lub głodzenie powoduje niedożywienie organizmu, które ma drastyczne konsekwencje.

Projekt został podzielony na dwie części. Pierwsza jest skierowana do pacjentów szpitala. W Poradni Żywienia Klinicznego lekarze będą udzielać chorym porad w zakresie żywienia klinicznego, a w razie potrzeby zlecą odpowiednie badania i analizy. Najbardziej potrzebujący pacjenci będą mieli zaplanowane cykliczne wizyty kontrolne.

Druga część programu ma charakter edukacyjny i polega na przeszkoleniu setek lekarzy i pielęgniarek. Zostanie m.in. wydany specjalny podręcznik poświęcony żywieniu klinicznemu oraz podręczniki dedykowane lekarzom i pielęgniarkom. Dzięki temu personel medyczny zdobędzie wiedzę jak stosować ambulatoryjne formy wsparcia żywieniowego i dostosowywać je do potrzeb i możliwości pacjentów.

Program będzie realizowany przez siedmiu lekarzy i trzy pielęgniarki. Specjaliści szacują, że w ciągu trzech lat uda się pomóc ok. 3000 chorym. Do programu może zgłosić się każdy dorosły pacjent z Dolnego Śląska z niezamierzonym spadkiem masy ciała (co najmniej 10 proc. wyjściowej wagi), niezależnie od przyczyny, który może jeść w sposób naturalny i nie przebywa w szpitalu.

Problem niedożywienia nie dotyczy tylko krajów uznawanych za biedne. Według dr Zmarzły w krajach uprzemysłowionych, także w Polsce, uwaga specjalistów koncentruje się głównie na problemach związanych z niedożywieniem szpitalnym. - Jest to bardzo ważny problem, bo chociaż niedożywienie pojawia się bardzo często jeszcze przed pobytem w szpitalu, to w trakcie hospitalizacji zwykle się pogłębia i pogarsza szanse na wyleczenie i zwiększa śmiertelność - powiedziała lekarka.

Teoretycznie pacjent hospitalizowany ma dostęp do wszystkich form leczenia żywieniowego (odpowiedniej diety, picia odżywek, żywienia poza i dojelitowego). Są na to przeznaczone środki z NFZ, ale - zdaniem Zmarzły - zbyt małe. Nie ma też refundacji odżywek dla chorych, którzy są wypisywani ze szpitala z niedożywieniem, a teoretycznie mogą jeść normalnie.

Zdaniem specjalistów niedożywienie występuje u 30-60 proc. chorych przyjmowanych do szpitali. Jednak rzadko jest rozpoznawane, a jeszcze rzadziej leczone. Po dwóch tygodniach pobytu w szpitalu niedożywienie ulega pogłębieniu u 70 proc. spośród tych chorych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH