Co może zrobić państwo, aby cukier nie szkodził naszemu zdrowiu Polacy spożywają dwa razy więcej cukru niż rekomenduje WHO; FOT. PTWP

Polacy spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - wynika z danych, które zaprezentowano w piątek (29 lipca) na konferencji prasowej w Warszawie. Szkodzi to nie tylko zębom, ale całemu organizmowi.

Jak już informowaliśmy, Naczelna Rada Lekarska - która zorganizowała konferencję - zaapelowała do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru.

Samorząd lekarski wskazuje, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania próchnicy oraz otyłości. Niestety, przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne.

Jak zaznacza dr Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej rząd polski powinien mocniej niż obecnie wpływać na obniżenie spożycia cukru przez Polaków. Pierwszy krok został uczyniony poprzez wprowadzenie nowych zasad żywienia w szkołach, ale to kropla w morzu produktów niezdrowych dla dzieci i dorosłych.

Żeby cukier nas nie osaczył
Dr Anna Lella, przewodnicząca Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) przypomniała na spotkaniu, że cukier zagraża zdrowiu jamy ustnej dzieci i dorosłych. - A zdrowie jamy ustnej i ogólny stan zdrowia są ze sobą ściśle powiązane. Zmiany chorobowe toczące się w jamie ustnej wpływają na cały organizm i odwrotnie - często w jamie ustnej manifestują się inne choroby - tłumaczyła.

Z badań wynika na przykład, że choroby przyzębia (tzw. paradontoza), czyli dziąseł i innych tkanek wspierających zęby, mają związek z wyższym ryzykiem zapalenia płuc, ale też z zakaźnym zapaleniem stawów czy wsierdzia (najbardziej wewnętrzna warstwa ściany serca).

Prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej zaznaczyła, że dieta bogata w cukier zwiększa zwłaszcza ryzyko próchnicy, a to oznacza nie tylko nieestetyczne uzębienie, ale też ból, utrudnienia żucia i infekcje, które mogą przyjąć postać uogólnioną, wady zgryzu i mowy.

- Udowodniono związek między chorobą próchnicową w dzieciństwie a niedożywieniem - powiedziała specjalistka.

Zwróciła uwagę, że źródłami cukrów tzw. „dodanych”, czyli niebezpiecznych dla zdrowia, są np. soki i napoje owocowe, napoje energetyczne i witaminowe, słodzona herbata, słodycze, wyroby cukiernicze, ale także keczup, musztarda, pikle, desery mleczne, płatki śniadaniowe, rozpuszczalne kakao, herbatki granulowane.

Prof. Olczak-Kowalczyk przestrzega też przed pieczeniem jabłek, które jako surowe są zdrowe, ale pieczone - już nie. Wymienia cukry najczęściej dodawane do żywności: syrop skrobiowy, dekstroza, glukoza, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, maltoza, miód, syrop słodowy, melasa, sacharoza. 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH