Chiny zapowiadają zaostrzenie standardów kontroli żywności

Do 2015 r. Chiny wprowadzą spójny system kontroli i standaryzacji żywności - zapowiedział we wtorek (14 sierpnia) dyrektor Biura Nadzoru Sanitarnego Su Zhi. System ma zmienić obowiązujące normy i gwarantować bezpieczeństwo.

W Chinach obowiązuje ponad 2000 różnych rozporządzeń dotyczących kontroli żywności, często ze sobą sprzecznych. Ponadto istnieje jeszcze 2900 norm branżowych i 1200 regionalnych. Nowa ustawa ma zlikwidować przestarzałe systemy, wprowadzić międzynarodowe standardy kontroli i zapewnić bezpieczeństwo życia obywateli - powiedział Su Zhi.

Przyznał, że niektóre standardy wymagają merytorycznych poprawek, a niektóre muszą być lepiej egzekwowane. Nowy system będzie stopniowo wdrażany, ostatecznie wejdzie w życie w 2015 r.

Chińczycy nie dowierzają ani systemowi kontroli, ani uczciwości producentów żywności. W 2008 r. wykryto mleko w proszku zawierające melaminę, w efekcie jego spożycia kilka noworodków zmarło. Kolejna afera miała miejsce w 2011 r., znaleziono w mleku substancje rakotwórcze. Natomiast 12 czerwca br. w produktach jednego z największych zakładów mleczarskich Yili stwierdzono ślady rtęci.

W rezultacie bogaci Chińczycy przestali kupować rodzime produkty mleczne. Nagminną praktyką jest prywatny import np. mleka w proszku z USA, Hongkongu i Tajwanu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH