
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) Unii Europejskiej chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski.
Poinformowała o tym na konferencji w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle, podkreślając jednocześnie wysoki poziom kompetencji polskich specjalistów.
Założony w roku 2002 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest niezależną od Komisji Europejskiej instytucją, finansowaną ze środków Unii.
Czterystu pięćdziesięciu pracowników EFSA, z których ponad połowa jest naukowcami, współpracuje z 1500 specjalistami z całej Europy, w tym z ekspertami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Polskiego Zakładu Higieny oraz Instytutu Żywności i Żywienia.
Dzięki działalności EFSA mamy gwarancję, że produkty żywnościowe, które trafiają na nasze stoły, podlegają takiej samej ocenie bezpieczeństwa, jak w całej Europie. Urząd czuwa nad żywnością, ale i nad jej opakowaniami.
Instytucja reaguje na najnowsze doniesienia naukowców, opinie przemysłu i organizacji konsumenckich czy ekologicznych (jak Greenpeace), nie lekceważy także opinii pojawiających się w internecie.
Potencjalne zagrożenia są weryfikowane, co umożliwia podjęcie właściwych działań. Tak było na przykład z zakazem sprowadzania chińskich produktów zawierających mleko w proszku skażone melaminą, wyeliminowaniem uznanego za rakotwórczy czerwonego barwnika spożywczego E128 zwanego też czerwienią 2G (za jego pomocą poprawiano wygląd hamburgerów) czy sprawą skażonej dioksyną irlandzkiej wieprzowiny.
Główne problemy, jakimi obecnie zajmuje się EFSA, to np. zanieczyszczenie żywności pestycydami i metalami ciężkimi i bezpieczeństwo nowych technologii m.in. klonowania i nanotechnologii.
Jak poinformowała Catherine Geslain-Laneelle, współpraca z Państwowym Zakładem Higieny, która polega m.in. na zbieraniu danych na temat tego, co je się w naszym kraju, układa się znakomicie.

CZYTAJ TAKŻE
- 16:25 Pomorskie liderem pod względem liczby wystawionych e-recept
- 16:01 Mazurek: mam nadzieję, że protest się zakończy, gdy protestujący zobaczą projekt
- 15:24 Radziwiłł o proteście ws. niepełnosprawnych: rząd PiS zawsze wywiązywał się z obietnic
- 15:18 Prof. Wojakowski: wady zastawkowe są wyzwaniami dla lekarzy i inżynierów
- 14:54 Eksperci: nie widzieliśmy odry od 20 lat, nie spodziewaliśmy się jej ataku
- 14:20 Posłanka PiS o "Zatrzymaj aborcję": chore dzieci ma chronić, a zdrowe pozwala zabijać
- 14:00 62 organizacje przeciwne powołaniu prof. Chazana na konsultanta ds. ginekologii i położnictwa
- 13:40 Lubuskie kusi studentów medycyny; oferuje 2 tys. zł stypendium za...
- 1 Lekarze emeryci obawiają się, że będą musieli odejść z zawodu. Wszystko przez e-zdrowie
- 2 Kluczbork: oddział wewnętrzny zagrożony - odchodzą wszyscy lekarze
- 3 Czy nowa lista refundacyjna spełni oczekiwania pacjentów onkologicznych?
- 4 Wdrażanie nowych terapii do praktyki: koza jest, ale brakuje na sznurek
- 5 W sądzie trzeba udowodnić, że szpital nie popełnił błędu
- 6 "Stop Chazanowi": w środę i czwartek protesty przed UJK i urzędem wojewódzkim w Kielcach
- 7 X Europejski Kongres Gospodarczy: terminy sesji dotyczących sektora medycznego
- 8 Premier o funduszu dla osób niepełnosprawnych i służbie zdrowia
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych