Apel i stanowiska przejęte przez prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej Fot. Fotolia

Na stronie internetowej Naczelnej Izby Lekarskiej w piątek (31 stycznia) opublikowane zostały apele i stanowiska przyjęte przez prezydium NRL, przyjęte na czwartkowym (30 stycznia) posiedzeniu władz samorządu lekarskiego.

Samorząd lekarski zaapelował do prezesa NFZ o dokonanie niezbędnych zmian w zarządzeniu Prezesa NFZ nr 7/2020/DSOZ z dnia 16 stycznia 2020 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju opieka psychiatryczna i leczenie uzależnień.

Prezydium NRL zajęło także stanowisko w sprawie narastających problemów w systemie ratownictwa medycznego. Po raz kolejny wskazało na pogarszające się warunki świadczenia usług medycznych z zakresu ratownictwa medycznego oraz pogarszające się warunki pracy personelu systemu ratownictwa medycznego.

Napływające do Naczelnej Izby Lekarskiej informacje od przedstawicieli grup zawodowych pracujących w systemie ratownictwa medycznego w Polsce potwierdzają, że Szpitalne Oddziały Ratunkowe oraz Stacje Pogotowia Ratunkowego cierpią na chroniczny brak personelu, nie są w stanie obsadzić personalnie zespołów karetek, szczególnie typu ''S'' i borykają się z ciągle zmieniającymi się, często trudnymi do zaakceptowania wymogami formalnymi pogarszającymi i tak trudne warunki pracy.

Samorząd lekarski zajął również stanowiska między innymi w sprawie projektu rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie standardu organizacyjnego leczenia bólu w warunkach ambulatoryjnych, projektu zarządzenia prezesa NFZ w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju leczenie szpitalne w zakresie chemioterapii a także w sprawie projektu rozporządzenia dotyczącego wykazu szpitali i innych jednostek służby zdrowia oraz medycznych instytutów badawczych uprawnionych do korzystania ze zwolnienia od należności przywozowych

Więcej: nil.org.pl

Bezprecedensowe w skali Europy forum wielowątkowej dyskusji dotyczącej kluczowych zagadnień dla systemów opieki zdrowotnej. Już 5-6 marca 2020 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

PARTNER DZIAŁU

Drogi Użytkowniku!