Aleksander Sopliński potwierdza, że dostał propozycję objęcia stanowiska wiceministra

Otrzymałem propozycję objęcia stanowiska wiceministra zdrowia; decyzja należy do premiera Donalda Tuska - powiedział Aleksander Sopliński (PSL).

Jak wynika z informacji PAP, Aleksander Sopliński ma zastąpić wiceministra Adama Fronczaka (PSL), odpowiedzialnego m.in. za politykę lekową i wdrażanie przepisów ustawy refundacyjnej. Sopliński podkreślił, że propozycję objęcia stanowiska wiceministra zdrowia otrzymał kilka dni temu.

- Decyzja należy teraz do ministra i premiera. Ja taką wolę wyraziłem - powiedział. Pytany o zakres przyszłych obowiązków w Ministerstwie Zdrowia, mówił, że w poprzedniej kadencji Sejmu kierował stałą podkomisją ds. zdrowia publicznego, więc ten zakres bardzo go interesuje.

Aleksander Sopliński jest lekarzem, absolwentem Akademii Medycznej w Gdańsku. Był ordynatorem oddziału położniczo-ginekologicznego Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie. Od 2005 roku przez dwie kadencje zasiadał w ławach poselskich. Pracował w komisji kultury fizycznej i sportu oraz komisji zdrowia. W 2011 roku nie udało mu się uzyskać mandatu.

Przed rozpoczęciem kariery sejmowej był samorządowcem m.in. przewodniczącym rady miasta Ciechanowa i wiceprzewodniczącym sejmiku mazowieckiego. Od 1973 należał do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego, partii satelickiej wobec PZPR i poprzedniczki PSL.

"Rzeczpospolita" podała w ubiegłym tygodniu, że wiceminister Fronczak, nadzorujący rynek leków, od siedmiu lat zasiada w zarządzie łódzkiej Fundacji na rzecz Pomocy Chorym na Białaczki, wspieranej przez koncerny farmaceutyczne.

Fronczak jest wiceministrem zdrowia od 2007 roku. Odnosząc się do zarzutów, które pojawiły się w "Rz" podkreślał, że jego funkcja w zarządzie łódzkiej Fundacji na rzecz Pomocy Chorym na Białaczki jest tylko honorowa i nie pobiera za to wynagrodzenia.