800 tys. uczniów dostaje w szkole owoce i warzywa

W drugim semestrze roku szkolnego 2010/2011 unijny program "owoce w szkole" realizuje 8,6 tys. szkół, czyli o 6 proc. więcej niż w pierwszym.

Owoce w szkole dostają dzieci pierwszych trzech klas podstawówki. Są to jabłka, gruszki, truskawki, świeże warzywa: marchew, papryka słodka, rzodkiewki, jak również soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Akcja w tym semestrze trwa przez 10 wybranych tygodni, a w sumie do końca roku szkolnego uczniowie dostaną łącznie 20 porcji owoców i warzyw, tj. dwa razy w tygodniu.

Program obejmuje obecnie ponad 67 proc. dzieci z tzw. grupy docelowej, tj. uczniów z trzech pierwszych klas podstawówki. Jest to o 3 punkty proc. więcej niż w poprzednim semestrze. W tym roku szkolnym na program przeznaczono 12,3 mln euro, 75 proc. tej kwoty (9,2 mln euro) finansuje Unia Europejska.

Unijny program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą. Według KE, w Unii ok. 5 mln dzieci jest otyłych, zaś 17 mln cierpi z powodu nadwagi. Unia chce w ten sposób kształtować nawyki żywieniowe dzieci, a także przekonywać najmłodszych uczniów do zdrowego odżywiania się.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH