Zdrowe serce od kuchni

''Europejska książka kucharska'' przygotowywana przez specjalistów ma pełnić funkcję edukacyjną w temacie chorób układu krążenia oraz dostarczać wskazówek dotyczących zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków.

Do powstania publikacji zaangażowało się 46 towarzystw kardiologicznych z całego świata. Do współpracy przy powstawaniu polskiego wydania zaproszono wybitnych specjalistów w dziedzinie: prof. Władysława Grzeszczaka, prof. Janinę Stępińską oraz w dziedzinie żywienia prof. Wiktora Szostaka i mistrza kulinarnego Roberta Sowę.

''Oczywiste jest, że aby wypełniać naszą misję, musimy nie tylko leczyć, ale również zapobiegać występowaniu chorób układu krążenia. Zapobieganie zaś wymaga szerzenia wiedzy na ten temat i zmiany stylu życia, w tym nawyków żywieniowych. Temu właśnie poświęcona jest ta książka. Staramy się w niej zachęcać do stosowania zdrowej diety bez rezygnacji z przyjemności jedzenia'' - deklarują autorzy we wstępie do książki.

Europejska książka kucharska jest jednak czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. Ma ona pełnić funkcję edukacyjną poprzez wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, a także dostarczać wskazówek dotyczących zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków.

Książka dedykowana jest fundacji European Heart for Children. Dochód ze sprzedaży zostanie przekazany organizacji non-profit.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH