Wypijanie minimum trzech filiżanek kawy dziennie spowalnia rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i zmniejsza ryzyko powikłań tej choroby - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje pismo "Hepatology".

WZW C jest wywoływane przez wirusa HCV (wirus zapalenia wątroby typu C). Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, na chorobę tę cierpi ok. 3 proc. światowej populacji - co najmniej 170 mln osób. Co roku HCV zakaża się 3-4 mln osób, a u 70 proc. infekcja przechodzi w przewlekłą chorobę, która może doprowadzić do rozwoju marskości wątroby lub raka tego narządu.

Aby temu zapobiec, WZW C powinno być wykryte wcześnie (przy pomocy testów na przeciwciała przeciw HCV) i wcześnie leczone. Wiadomo jednak, że leki przeciwwirusowe nie u wszystkich dają dobre efekty. Na razie nie ma też szczepionki przeciw HCV.

Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Badań nad Rakiem przebadali 766 pacjentów, u których z powodu WZW C doszło do mostkowego włóknienia wątroby lub marskości i u których klasyczne leki przeciwwirusowe (pegylowany interferon alfa oraz rybowiryna) nie odniosły sukcesu.

Na początku badania, wśród pacjentów zebrano dane na temat częstości i ilości spożywanej kawy oraz czarnej i zielonej herbaty w ostatnim roku.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH