Włochy: czy olej palmowy w Nutelli może szkodzić zdrowiu? FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Największa sieć włoskich supermarketów wycofuje ze sprzedaży popularny krem czekoladowo-orzechowy. To reakcja na ostrzeżenia Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który fatalnie ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. W słoiku Nutelli stanowi on aż 32 procent - donosi Dziennik Zachodni.

Według EFSA jego spożycie może być zagrożeniem dla każdego z nas, dla dzieci szczególnie. Groźne jest przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach (ok. 200°C), bo tworzą się wtedy substancje rakotwórcze, a właśnie w takiej formie jest używany m.in. przy produkcji Nutelli.

Raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności jest znany od maja 2016 r. W kilku krajach od razu stał się powodem do krytyki Nutelli (m.in. we Włoszech, Niemczech i Francji).

Więcej: www.dziennikzachodni.pl

***

Po publikacji tekstu otrzymaliśmy oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się w mediach.

Jak podaje firma, krem Nutella jest bezpieczny dla zdrowia, w żadnym z krajów nie został usunięty z półek supermarketów.

Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA - podano w oświadczeniu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH