Wielkanoc, czyli nie lada wyzwanie dla szpitalnych kuchni i dietetyków

Święta Wielkanocne, oprócz swojego religijnego wymiaru, mają oczywiście jeszcze jeden, bardzo przyjemny - kulinarny. Rodzinne tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie nakazują odpowiednie przygotowanie wielkanocnego stołu. W naszych domach nie może zabraknąć jajek przyrządzonych na wszelkie sposoby, wielkanocnych bab czy wykwintnych mięs i wędlin. Jednak nie wszyscy zasiądziemy do wielkanocnego śniadania w domu...

Chorzy, którzy nie mogli opuścić szpitalnych murów, żeby świętować z rodziną, muszą liczyć na świąteczne menu ułożone przez szpitalnych specjalistów od żywienia.

Będzie odświętnie
Oczywiście nigdy szpitalne jedzenie nie będzie takie, jak to przygotowane w domu, ale dietetycy i kierownicy szpitalnych działów żywienia, przygotowali dla swoich podopiecznych specjalne menu na Wielkanoc.

W czasie świąt w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie pod opieką szpitalnego personelu pozostaje około 200 starszych dzieci i 100 niemowląt, dla których świąteczne potrawy przyrządza szpitalna kuchnia.

- W tym okresie staramy się, aby jedzenie, w ramach naszych skromnych możliwości finansowych, było odświętne, takie jak w domu. Oczywiście jedynie dla tych dzieci, które mogą jeść, zgodnie z zaleceniami lekarza, świąteczne potrawy - tłumaczy portalowi rynekzdrowia.pl Grzegorz Balon, kierownik działu żywienia w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Krakowie.

- Dla tych, dla których zalecenia lekarzy są zaostrzone, staramy się przygotować coś, co byłoby przynajmniej zbliżone do potraw świątecznych, zachowując w pełni zaleconą dietę - dodaje nasz rozmówca.

W Wielką Sobotę dla małych pacjentów krakowskiego szpitala na śniadanie i obiad przewidziano jarskie menu. Podwieczorek jednak, zgodnie z tradycją, że po święceniu pokarmów można już rozpocząć świętowanie, jest już w pełni świąteczny - z wielkanocnym, czekoladowym zajączkiem i świąteczną babą drożdżową w roli głównej.

Uzupełnieniem jest napój czekoladowo-mleczny. Na kolację dietetycy zaproponują wędlinę i tradycyjne jajko z chrzanem oraz ćwikłę z chrzanem.

- Śniadanie wielkanocne dla dzieci to oczywiście... zupa mleczna, ale również szynka, jajko, ćwikła z chrzanem i jajko z zaprawianym chrzanem. Na drugie śniadanie jest pieczony sernik i sok owocowy. Na obiad przewidujemy rosół z makaronem, schab duszony, a także ćwikłę z jabłkiem - wylicza Grzegorz Balon.

Kuchnia dobrze znana w mieście
O kuchni w Regionalnym Szpitalu Specjalistycznym im. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu napisano już wiele. To oczko w głowie Marka Nowaka, dyrektora placówki. Szpitalna kuchnia grudziądzkiego szpitala dziennie przygotowuje ponad 2 tys. posiłków, nie tylko dla swoich pacjentów.

Grudziądzki szpital nie tylko wyśmienicie gotuje, ale również dobrze zarabia na swojej kuchni, ponieważ sprzedaje swoje wyroby zewnętrznym odbiorcom.

- Oczywiście przygotowujemy w naszej kuchni na czas świąt specjalne świąteczne potrawy. W okresie postu, a także zawsze w piątki, pacjenci mają do wyboru rybę albo dania jarskie, jesteśmy wierni tradycji. Śniadanie wielkanocne i obiady świąteczne są wyjątkowe. Będzie ciasto i wielkanocna baba - mówi portalowi rynekzdrowia.pl dyrektor Nowak.

Dla tych pacjentów, którym nie zabrania tego dieta, dodatkiem świątecznym w menu będzie z pewnością także "Rogal Markowy", wyrób własny szpitalnej kuchni. Jest to rogal podobny do tego świętomarcińskiego. Autorem przepisu jest dyrektor Nowak. Stąd też nazwa rogala - „Markowy”.

Firma dowiezie jajeczko
Spora część lecznic żywienie pacjentów zleciła firmom zewnętrznym. Tak jest między innymi w Szpitalu Wojewódzkim SPZOZ im Karola Marcinkowskiego w Zielonej Górze.

- W okresie świątecznym zwracamy uwagę na to, aby menu miało odpowiedni charakter. Nad jakością, kalorycznością i dietami dla różnych pacjentów, a nawet nad kolorystyką i estetyką posiłków czuwa Irena Łęcka, nasz szpitalny dietetyk - mówi Adriana Wilczyńska, rzecznik prasowy zielonogórskiej placówki.

W okresie postu, pacjenci mają do wyboru ryby - kotlety rybne, pulpety, danie jarskie. Po święceniu potraw pacjenci otrzymają już mięso.

Na świąteczne, wielkanocne śniadanie, w zielonogórskim szpitalu przewidywane są oczywiście jajka, polędwica sopocka oraz chrzan. Na obiad, obok tradycyjnej zupy, udko kurczaka z buraczkami i chrzanem. W świąteczny poniedziałek na śniadanie pacjenci będą mogli skosztować białej kiełbasy z drobiu.

Podobne menu świąteczne jest w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 5 im. Św. Barbary w Sosnowcu, gdzie w czasie świąt pozostaje w placówce około 300 osób.

- Na wielkanocne śniadanie pacjenci otrzymają jajka, wędlinę i chrzan. Świąteczny obiad to żurek, filet z kurczaka, ziemniaki i marchew z groszkiem. Na podwieczorek dla diabetyków będą wafle bezcukrowe - informuje Mirosław Rusecki, rzecznik prasowy szpitala.

Coś dla ducha
Jednak placówki dbają nie tylko o ucztę kulinarną, pamiętają również o duchowej... Szpitalni kapelani będą mieli, jak zwykle w okresie świąt religijnych, pełne ręce roboty.

- Szpital kładzie duży nacisk na możliwość kontaktu wierzących pacjentów z Kościołem. Mają możliwość, podobnie jak poza szpitalem, uczestnictwa w świątecznych mszach i obrządkach religijnych. Tych, którzy nie mogą pójść do szpitalnej kaplicy, ze względu na swój stan zdrowia, odwiedza ksiądz - mówi portalowi rynekzdrowia.pl Adriana Wilczyńska.

Zdrowych Świąt Wielkiej Nocy!
Potrawy wielkanocne najlepiej smakują w rodzinnym gronie, bo żadna, nawet najlepsza szpitalna kuchnia nie zastąpi ulubionych domowych potraw oraz rodzinnej, świątecznej atmosfery.

Dlatego wszystkim, którzy jednak muszą pozostać w te Święta Wielkanocne w szpitalu, redakcja portalu rynekzdrowia.pl i miesięcznika Rynek Zdrowia składa życzenia jak najszybszego powrotu do zdrowia.





Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.