Wielka Brytania: to już szósta ofiara śmiertelna szpitalnych posiłków W wyniku zakażenia bakteriami listeria, które znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju. Fot. Archiwum

Już sześć osób zmarło w Wielkiej Brytanii z powodu zakażenia listeriozą po zjedzeniu posiłku w szpitalu; najnowsza ofiara śmiertelna to jeden z dziewięciu przypadków zachorowania na tę chorobę w ostatnich miesiącach - podała w czwartek (1 sierpnia) brytyjska służba zdrowia.

Najnowsza ofiara listeriozy zmarła w szpitalu w hrabstwie West Sussex, na południu kraju. O poprzednich ofiarach śmiertelnych listeriozy w szpitalach informowano w czerwcu.

Doszło do nich w wyniku zakażenia bakteriami listeria, które znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju. Po informacji o poprzednich zgonach Good Food Chain 5 czerwca wstrzymała produkcję, a obecnie wobec firmy toczy się postępowanie upadłościowe. Działalność wstrzymała również firma North Country Cooked Meats, która dostarczała mięso do posiłków Good Food Chain, gdy także w jej produktach wykryto bakterię listeria.

Dr Maggie Davies, przedstawicielka Western Sussex Hospitals NHS Foundation Trust - sieci zarządzającej szpitalem, którego pacjent zmarł - zapewniła, że gdy tylko pojawiła się informacja o możliwym wystąpieniu bakterii w posiłkach, szpital od razu pozbył się wszystkich produktów Good Food Chain.

Do pięciu poprzednich zgonów doszło w czterech innych szpitalach, m.in. w Manchesterze i Liverpoolu.

Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.