Brytyjski parlament krytykuje producentów żywności za brak informacji o zastosowaniu w ich produktach nanotechnologii. Zaleca też stworzenie rejestru takich produktów.

Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wyższej izby brytyjskiego parlamentu, stworzyła raport na temat zastosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym.

– Mimo że nie ma żadnych przesłanek, żeby sądzić, iż nanotechnologia może być niebezpieczna dla zdrowia, istnieje luka informacyjna na temat ich zastosowania w produktach spożywczych – uważa Lord John Richard Krebs, który był sprawodawcą raportu.

Krebs zarzuca firmom spożywczym, że nie chcą informować o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Dodał, że takie zachowanie może podsycić obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. Tym bardziej, że były już problemy z powodu używania żywności genetycznie modyfikowanej.

W Wielkiej Brytanii rośnie liczba firm spożywczych, które korzystają z nanotechnologii. W ciągu dwóch lat przewiduje się, że ich liczba wzrośnie nawet dziesięciokrotnie.

Nanotechnologia to zespół technik, dzięki którym można budować bardzo małe obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemyśle spożywczym technologia ta może być stosowana do poprawiania smaku produktów lub do redukcji soli i tłuszczu w czasie ich produkcji. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzieży i kosmetyków.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH