Wielka Brytania: bakterie kałowe w napojach sieci szybkiej obsługi Obecność bakterii kałowych w żywności jest niedopuszczalna, a ich akceptowalny poziom w produktach przeznaczonych do spożycia wynosi zero Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Jak donoszą brytyjskie media - w lodzie dodawanym do napojów w lokalach McDonald's, KFC i Burger King wykryto bakterie kałowe. Miesiąc wcześniej konsumentów na Wyspach zelektryzowała wieść o wykryciu bakterii kałowych w mrożonych kawach z brytyjskich placówek Costy, Starbucksa i Caffe Nero.

W obu przypadkach winowajcami są kostki lodu. Próbki zostały pobrane w dziesięciu losowo wybranych lokalach McDonald's, KFC i Burger King na terenie całego kraju. Ślady bakterii kałowych znaleziono w trzech na dziesięć przebadanych próbek z McDonald's, w sześciu na dziesięć Burger King i siedmiu na dziesięć KFC. W przypadku czterech próbek z Burger King i pięciu z KFC poziom zanieczyszczenie określono jako "znaczący" - informuje wp.pl

Obecność bakterii kałowych w żywności jest niedopuszczalna, a ich akceptowalny poziom w produktach przeznaczonych do spożycia wynosi zero. Wszystkie trzy sieci są zszokowane wynikami badań i zapowiadają zdecydowane działania.

Więcej: www.finanse.wp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH