Warsztaty kulinarne i książka z przepisami dla chorych onkologicznie Dieta chorego onkologicznie powinna być lekkostrawna, wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa, żeby zapobiec wyniszczeniu i nie dopuścić do niedożywienia. Fot. Anna Ginał/UCK

Żurek na maślance i budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami - to pierwsze dania, które przyrządził w środę szef kuchni podczas warsztatów kulinarnych dla pacjentów chorych onkologicznie w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym (UCK) im. prof. K.Gibińskiego w Katowicach.

Efektem cyklu warsztatów pod hasłem "Onkokuchnia" ma być książka kucharska.

Specjalistyczne badania przeprowadzone u osób chorych na nowotwory wskazują zazwyczaj utratę masy ciała u trzydziestu do nawet siedemdziesięciu procent pacjentów.

- Dieta chorego onkologicznie powinna być lekkostrawna, wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa, żeby zapobiec wyniszczeniu i nie dopuścić do niedożywienia, powinna też być oparta na indywidualnych smakach pacjenta - powiedział podczas środowej konferencji prasowej zastępca kierownika działu żywienia w UCK i wiceprzewodniczący Polskiego Towarzystwa Dietetyki Grzegorz Kostelecki.

- Każdy chory w trakcie chemioterapii czy radioterapii powinien się spotkać z dietetykiem. Te osoby zmagają się z różnymi zaburzeniami - żucia, połykania, nękają ich uporczywe biegunki czy zaparcia. To bardzo różne dolegliwości, z którymi pacjent nie jest w stanie sam sobie poradzić, potrzebna jest porada dietetyka - dodał.

Jak podkreślano podczas konferencji, nie należy zawierzać informacjom na temat żywienia znalezionym w internecie - sieć wypełniona jest niesprawdzonymi, często wykluczającymi się wzajemnie wiadomościami o żywieniu chorego onkologicznie.

- Najbardziej przerażają mnie oczyszczające głodówki, które trwają bardzo długo i nieszczęsna tzw. witamina B17 czyli amigdalina, która w większych dawkach jest metabolizowana do cyjanków. Cyjanek odkłada się w narządach miękkich - wątrobie, nerkach oraz szpiku, co może prowadzić do zaburzeń leczenia - podkreślił Kostelecki.

Warsztaty kulinarne w UCK mają pokazać pacjentom, że kuchnia onkologiczna może odpowiadać na niemal wszystkie potrzeby pacjenta, a nie wymaga od jego bliskich wielogodzinnej pracy i dużego wysiłku.

Specjalny gość środowego spotkania, szef kuchni Remigiusz Rączka zapewniał, że tradycyjna kuchnia śląska, uznawana za dość ciężkostrawną, po niewielkich modyfikacjach może świetnie służyć chorym. Przyrządzony przez niego żurek na maślance z koperkiem i twarogiem bardzo smakował pacjentom.

- Niemal każdy w rodzinie ma przypadek tej choroby. Nie odkryję dziś Ameryki, ale postaram się przybliżyć kuchnię śląską, taką normalną kuchnię naszych babć, która bazuje na produktach naturalnych, nie udziwnionych. Będzie też deser - zdrowy, dietetyczny - bo deser się też tym chorym należy - powiedział Remigiusz Rączka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.