Warszawa: zatrucia w szpitalach. Sanepid nadal wyjaśnia FOT. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Sanepid nadal prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w sprawie zaburzeń żołądkowo-jelitowych w pięciu warszawskich szpitalach. Firmie cateringowej, która dostarczała jedzenie do tych placówek nakazał wymienić pracowników związanych z produkcją posiłków i zaostrzyć procedury.

Problemy żołądkowe mieli także pacjenci w szpitalu im. Orłowskiego przy ul. Czerniakowskiej, Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc przy ul. Płockiej, Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha oraz Instytucie Neurologii i Psychiatrii przy ul. Sobieskiego.

Nie wiadomo jeszcze co było przyczyną zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Dochodzenie epidemiologiczne prowadzi Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie. Inspektorzy pobrali próbki żywności, ale także materiał biologiczny od pacjentów, u których wystąpiły niepokojące objawy. Są badane w laboratorium w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Stołeczny sanepid podał, że wszystkie szpitale miały podpisaną umowę z jedną firmą cateringową. Dodaje, że nadal trwają badania laboratoryjne pobranego materiału, a śledztwo epidemiologiczne prowadzą od 11 grudnia, bo wtedy wystąpiły objawy u pierwszych pacjentów.

Firmę cateringową objęto wzmożonym nadzorem sanitarno-epidemiologicznym. Inspektorzy zalecili zaostrzenie stosowanych procedur dobrej praktyki i dobrej praktyki produkcyjnej, ale także nakazali - w ramach nadzoru epidemiologicznego - wymienić pracowników zajmujących się produkcją posiłków.

Więcej: warszawa.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH