Warmińsko-Mazurskie: dwie kobiety w szpitalu po zatruciu grzybami

Matka i córka z podejrzeniem zatrucia grzybami trafiły do szpitala w Giżycku. Ich stan jest ciężki, są nieprzytomne - poinformował Janusz Dzisko, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.

Jak wynika z informacji przekazanych przez sanepid, matka z 30-letnią córką trzy dni temu jadły grzyby, w tym smażone. Kobiety zebrały je w lesie, według ich wcześniejszych relacji miały to być surojadki.

To kolejny w tym sezonie przypadek ciężkiego zatrucia grzybami. Najgłośniej było o 6-letnim Tomku, który w ostatniej chwili w Centrum Zdrowia Dziecka doczekał się przeszczepu wątroby. Chłopiec zatruł się muchomorem sromotnikowym, a trujące grzyby podali mu nieświadomi tego rodzice. Także w szczecińskim szpitalu przeszczepiono w minionym tygodniu wątrobę 20-latkowi, zatrutemu po zjedzeniu muchomora sromotnikowego.

W Polsce występuje kilkanaście gatunków grzybów śmiertelnie lub silnie trujących oraz kilkadziesiąt słabiej trujących oraz podejrzewanych o własności trujące, ale tylko w pewnych okolicznościach. Wiele z tych grzybów ma wygląd podobny do jadalnych. Dlatego np. muchomor sromotnikowy bywa mylony z jadalnym gołąbkiem zielonym, zwanym też surojadką czy gąską zieloną.

Obok muchomora sromotnikowego do najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia grzybów zaliczają się m.in. muchomor jadowity (mylony z polną pieczarką), muchomor plamisty (podobny nieco do kani) czy gąska tygrysowata. Wiele trujących grzybów ma przyjemny zapach i neutralny, nie piekący smak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH