WHO: kawa nie powoduje raka, chyba że bardzo gorąca WHO: kawa nie powoduje raka, chyba że bardzo gorąca.Fot. Archiwum

Kawa sama w sobie nie wydaje się sprzyjać nowotworom. Natomiast picie napojów o temperaturze 65 stopni i wyższej może powodować raka przełyku - ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Informację przekazał Reuters.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC), będąca agendą WHO, do niedawna oceniała kawę jako "potencjalny kancerogen", czyli substancję mogącą powodować nowotwory. Kawie przyznano nawet kategorię 2B - podobnie jak chloroformowi czy ołowiowi. Jednak w ogłoszonym we środę (15 czerwca) raporcie IARC stwierdza, że nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na kancerogenne działanie kawy.

Jednocześnie z badań naukowych wynika potencjalna szkodliwość spożywania wszelkich gorących płynów: wody, kawy, herbaty czy zupy - o temperaturze równej lub wyższej 65 stopniom Celsjusza. Pod wpływem wysokiej temperatury może się bowiem rozwijać rak przełyku - informuje IARC.

Eksperci z IARC (którzy w ubiegłym roku wywołali sensację ogłaszając, że raka mogą powodować wędliny) przeanalizowali tym razem ponad 1000 badań naukowych dotyczących zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Nie znaleziono przekonujących dowodów na rakotwórcze działanie kawy - ani na jej nieszkodliwość, natomiast wiele wskazuje na kancerogenność wysokiej temperatury przyjmowanych doustnie płynów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH