USA: potentaci zmieniają receptury napojów na mniej ryzykowne dla zdrowia

Coca Cola i Pepsi zmieniają sposób przygotowania karmelowego barwnika, by uniknąć potrzeby zamieszczania na puszkach i butelkach ostrzeżeń, że zawiera potencjalnie rakotwórczy związek chemiczny. Receptura pozostanie jednak bez zmian w Europie i na innych rynkach poza USA - donoszą brytyjskie media.

Szefowie obu firm, posiadających razem ok. 90 proc. rynku napojów orzeźwiających w USA, nakazali producentom zmniejszenie zawartości, powstającego w trakcie gotowania związku 4-MEI (ang. 4-methylimidazole) - łączonego z wyższym ryzkiem zachorowania na raka u myszy i białaczki u szczurów.

Jest to skutkiem uchwalonego w Kalifornii prawa nakazującego producentom napojów zawierających śladową ilość substancji rakotwórczych wyszczególnienie tego na opakowaniu. Coca Cola zmieniła już skład receptury w Kalifornii i zmieni go we wszystkich stanach. Kolor i smak mają pozostać bez zmian.

Coca Cola i Stowarzyszenie Producentów Napojów USA wskazują, że nie ma dowodów na to, że 4-MEI zwiększa ryzyko raka u ludzi. Według nich ktoś musiałby wypić 1 tys. puszek coli lub pepsi dziennie, by osiągnąć dawkę, która u gryzoni wywołuje zachorowanie na raka.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w marcu ub.r. potwierdził, że obecność 4-MEI w barwniku karmelowym nie jest groźna dla ludzkiego zdrowia. Związek występuje m. in. w pieczonych artykułach żywnościowych, kawie, chlebie, sosie sojowym, niektórych piwach, melasie.

Tajny skład Coca Coli zna tylko dwóch dyrektorów koncernu. Oryginalna receptura z 1896 r. była zmieniana kilkakrotnie. W 1904 r. kokainę zastąpiono kofeiną.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH