Tłusty czwartek był także w ŚCO Świętokrzyskie Centrum Onkologii nie korzysta z cateringu. Fot. ŚCO

Pacjenci hospitalizowani w Świętokrzyskim Centrum Onkologii w Kielcach otrzymali na deser drożdżówki upieczone specjalnie na tłusty czwartek w szpitalnej kuchni.

Drożdżówki z marmoladą owocową i kruszonką zostały upieczone w szpitalnej kuchni tylko z naturalnych produktów, bez polepszaczy. Dołączono je do zestawów obiadowych pacjentów niewymagających zachowania diety cukrzycowej - mówi dr inż. Anna Tokarska, dietetyk kliniczny, kierownik działu żywienia Świętokrzyskiego Centrum Onkologii.

Świętokrzyskie Centrum Onkologii nie korzysta z cateringu, ale we własnej kuchni przygotowuje smaczne, zdrowe posiłki, bo - jak wyjaśnia Anna Tokarska - dieta stanowi element leczenia pacjentów.

- Posiłki są przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników. Muszą dotrzeć do pacjentów ciepłe i pachnące, dlatego potrawy są wkładane do podgrzanych wcześniej porcelanowych naczyń, pakowane do tac z pokrywą termoizolacyjną i natychmiast rozwożone do oddziałów szpitalnych - mówi kierownik działu żywienia ŚCO.

W szpitalnej kuchni wypiekane są również drożdżówki, dodawane jako deser do obiadu. Z takich posiłków korzystają nie tylko pacjenci i pracownicy ŚCO, ale również mali pacjenci oddziału onkohematologicznego i endokrynologiczno - diabetologicznego Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii.

Na co dzień w kuchni ŚCO przygotowuje się 36 diet leczniczych w zależności od potrzeb zdrowotnych pacjentów. Posiłki są przyrządzane w piecach konwekcyjnych, umożliwiających dietetyczne gotowanie i pieczenie bez tłuszczu. Nad przygotowaniem i dystrybucją posiłków czuwają dietetycy, którzy kontrolują zgodność zestawu z zaplanowanym wcześniej jadłospisem.

Dział żywienia ŚCO został uruchomiony w 1999 roku, a w 2004 r. ŚCO jako pierwszy szpital w Polsce uzyskał certyfikat HACCP w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością. W dziale żywienia ŚCO pracuje 36 osób - dietetycy, kucharze, szef kuchni, cukiernik, pomoce kuchenne, magazynierzy.

Jak podkreśla kierowniczka działu żywienia ŚCO dr inż. Anna Tokarska, żywienie dietetyczne, podobnie jak żywienie człowieka zdrowego, powinno dostarczać wymaganych ilości energii dla utrzymania masy ciała chorego oraz niezbędnych składników dla potrzeb metabolicznych.

Umiejętnie dobrany posiłek musi ochraniać chory narząd, pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, które chory utracił na skutek choroby, nie zawierać składników, których przemiana w organizmie jest upośledzona, oraz tych, na które chory jest uczulony.

- Potrawy powinny być smaczne, kolorowe, urozmaicone, żeby pobudzały apetyt, bo chorzy onkologicznie często cierpią na brak łaknienia. Dla pacjentów, u których doszło do wyniszczenia organizmu z powodu choroby, przygotowywane są zestawy o wyższej kaloryczności ze zwiększoną ilością białka - dodaje Anna Tokarska.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH