Jemy za dużo mięsa, a za mało ryb. Pod tym względem na tle krajów europejskich wyglądamy gorzej niż marnie twierdzą naukowcy.

Media wabią nas reklamami zdrowych produktów, które zawierają nawet o 65 proc. mniej tłuszczu niż inne tego typu produkty na rynku. Ostatnio pojawiła się reklama „odtłuszczonych” znacznie chipsów. Czy jednak jakiekolwiek chrupki są zdrowe?

Zdaniem Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej, która kieruje Radą Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, nie ma zdrowych, żadne chipsy nie są zdrowe.

– Polskie badania opublikowane w lutym tego roku pokazują, że jedzenie ich powoduje wzrost poziomu akrylamidu, toksycznej substancji prowadzącej do rozwoju miażdżycy i nowotworów. Powstaje ona podczas smażenia ziemniaków. Ponadto przekąska zawiera dawkę tłuszczu wielokrotnie przekraczającą dzienne normy. Moim zdaniem dzieci nie powinny jadać chipsów i frytek częściej niż raz w miesiącu – uważa Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

Zmniejszenie ilości tłuszczu sprawia, że w produkcie znajduje się szereg innych składników, które powodują, że kaloryczność się nie zmienia. Jak się okazuje równie niebezpieczne dla zdrowia człowieka jest masło, którego tak często używają Polacy.

– Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że masło zawiera najwięcej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Jeśli posmarujemy sobie nim cztery kromki chleba, to wyczerpiemy dobową dawkę tłuszczów nasyconych. A co z wędliną, serem żółtym, ciastkami, lodami, frytkami, kotletami? Wszędzie tam mamy tłuszcze zwierzęce zawierające najwięcej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych, które m.in. zwiększają poziom cholesterolu. Tłuszcz jest jednym z czynników, które najsilniej wpływają na długość życia i zdrowie człowieka – dodaje Kozłowska-Wojciechowska.

Najbardziej szkodliwe według docent Kozłowskiej są tłuszcze trans.

- Tłuszcze trans naturalnie występują w różnych produktach, ale w bardzo małych ilościach. Natomiast ich ilość lawinowo wzrasta w związku z tym, że producenci utwardzają tłuszcze roślinne starymi, lecz tanimi metodami. W ten sposób wyrabia się m.in. niektóre margaryny. Tłuszcze trans występują też w oleju palmowym, którego używa się do pieczenia większości ciastek i ciast. Zjadając je, uszkadzamy naczynia tętnicze, co prowadzi do miażdżycy i prawdopodobnie rozwoju nowotworów – informuje.

Według piramidy żywienia powinniśmy jeść ryby częściej niż mięso. Zdaniem docent Kozłowskiej w tym względzie znajdujemy się na szarym końcu na tle krajów europejskich.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH