
Miesiąc temu na portalu ogólnopolskiej gazety pojawiło się nagranie filmowe, na którym pacjent jednego z poznańskich szpitali demonstruje, jak wygląda jego obiad. Opisując posiłek, uderza twardym jak kamień racuchem o talerz. Lawina podobnych przykładów ruszyła z całej Polski.
Warszawski Instytut Żywności i Żywienia przeanalizował całotygodniowy jadłospis funkcjonujący w poznańskiej lecznicy, w której hospitalizowany był bohater filmu. Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu ocenił, że w menu występuje jedynie śladowa ilość warzyw, które stanowią podstawę zbilansowanego żywienia, brakuje też owoców i błonnika. Za to nie można narzekać na brak tłuszczu, białka zwierzęcego, a także węglowodanów, w tym cukru, np. w herbacie.
Szpital serwuje ponadto chorym duże ilości mlecznych produktów pełnotłustych, np. żółtego sera, charakteryzującego się wysoką koncentracją cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, sera topionego, słodkich deserów mlecznych. Nagminnie podaje się masło roślinne, które zawiera sporą ilość izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (zbyt duże spożycie takich produktów zwiększa ryzyko progresji chorób układu sercowo-naczyniowego).
Menu w szpitalu jest zatem ciężkostrawne i kaloryczne. Tymczasem przykłady płynące z całego kraju pokazują, że znacznie więcej placówek karmi w ten sposób swoich pacjentów: osobie z chorą wątrobą oferuje się np. masło, knedle z mięsem, gulasz wieprzowy, łopatkę w tłustym sosie i makaron z sosem bolońskim.
Ale są też szpitale, gdzie na jedzenie nie można narzekać. Świadczy o tym zdjęcie obiadu z innej poznańskiej lecznicy - Szpitala Klinicznego im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego - na którym uwieczniono udko kurczaka, górę kolorowej sałatki, ziemniaki i kubek kompotu.

CZYTAJ TAKŻE
- ŚR, 21:05 Zakopane: trwa śledztwo dotyczące nieprawidłowości w szpitalu powiatowym
- ŚR, 20:21 Resort rodziny: to był dobry rok dla seniorów
- ŚR, 20:10 MZ: projekt rozporządzenia ws. orzekania o stanie zdrowia nauczyciela akademickiego
- ŚR, 19:49 Czechy: w szpitalu w Ostrawie odbyła się msza za ofiary strzelaniny
- ŚR, 19:17 Leczenie bólu przewlekłego jest dla lakarzy dużym wyzwaniem
- ŚR, 18:57 Specjaliści: z epidemią otyłości i cukrzycy typu 2 musimy walczyć systemowo
- ŚR, 18:36 Eksperci: wiele osób nie odróżnia przeziębienia od groźnego wirusa grypy
- 1 NFZ: od 1 stycznia zlecenia na wyroby medyczne na nowych zasadach
- 2 Głos matek: do szpitali, urzędników i mediów trafią wyniki ankiet rodzących z całego kraju
- 3 Badania kliniczne: jest program, będzie ustawa. Otwieramy nowy rozdział?
- 4 Jest kolejny wyrok bezwzględnego pozbawienia wolności za napaść na ratowników medycznych
- 5 Samorządy będą ciąć wydatki na programy zdrowotne? Niektóre już to robią
- 6 Sondaż CBOS: strażak i pielęgniarka wygrywają w rankingu prestiżu zawodów
- 7 Rotawirusy, czyli poważny problem, który możemy i powinniśmy rozwiązać
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych