Szkolny dietetyk o drugim śniadaniu ucznia: treściwe, ale nie wysokokaloryczne Elementem drugiego śniadania powinny być owoce, w tym jabłka Fot. PTWP

Drugie śniadanie powinno dostarczyć dzieciom około 10 proc. dobowego zapotrzebowania na kalorie, musi być zatem treściwe, dające energię, ale nie wysokokaloryczne - radzi szkolny dietetyk.

Dzieci potrzebują białek, głównie zwierzęcych, wielu witamin i soli mineralnych. Dlatego potrawy powinny zawierać elementy ze wszystkich pięter piramidy żywieniowej, czyli produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał, a także chude mięso - informuje Gazeta Wyborcza.

Dietetyk poleca takie owoce jak banany, jabłka, gruszki, mandarynki, które łatwo zapakować i obierać oraz kanapki, najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa z cienką warstwą masła, chudą wędliną albo serem, plasterkiem pomidora lub ogórka i liściem sałaty.

Przypomina ponadto, że dla dzieci ważny jest wygląd jedzenia, dlatego ich śniadania powinny być kolorowe i zapakowane w ulubione pudełko śniadaniowe.

Więcej: www.lodz.wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH