Świąteczny stół, czyli nieprzyjemne skutki przejedzenia

Podczas świąt w krótkim czasie jemy bardzo dużo ciężkostrawnych potraw. Lekarze zalecają przede wszystkim umiar.

Które ze świątecznych dań są najbardziej niebezpieczne? Jak mówi dr Anna Pospieszałowska, wszystkie z kiszoną kapustą i grzybami. Są ciężkostrawne i dają uczucie wzdęcia i dyskomfortu. Choć kapusta jest jednocześnie zdrowa. Podobnie jest z rybą – dopiero smożona staje się ciężkostrawna.

Przejedzony organizm pracuje na najwyższych obrotach. Brakuje mu soków i enzymów trawiennych. Także dlatego, że naruszamy jego rytm dobowy:  jest przyzwyczajony do innych posiłków o innych porach.

W trawieniu pomaga np. mocna herbata pobudzająca wydzielanie soków żołądkowych. I do tego gorąca – wysoka temperatura pomaga rozkładać tłuszcze.

Jak zaleca dr Pospieszałowska, w święta najlepiej próbować wszystkiego po trochu i nakładać sobie małe porcje.

Więcej: www.gazeta.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH