Stanowisko Światowego Stowarzyszenia Lekarskiego - WMA w sprawie protestów lekarzy

WMA rekomenduje w sprawie zbiorowych akcji protestacyjnych podejmowanych przez lekarzy: brak zwolnienia z obowiązków zawodowych wobec pacjentów w czasie protestu.

W opinii WMA o ile jest to możliwe, lekarze powinni domagać się reform za pośrednictwem pokojowych form protestu takich jak: udział w publicznych demonstracjach bez użycia przemocy, lobbing oraz kampanie informacyjne, a także negocjacje i mediacje.

W razie uczestnictwa w zbiorowych akcjach protestacyjnych, krajowe stowarzyszenia lekarskie powinny dołożyć starań w celu zminimalizowania strat wynikających z tych akcji, a ponoszonych przez społeczeństwo oraz zapewnić, aby podstawowe usługi medyczne, w tym w szczególności usługi ratujące życie, a także ciągłość opieki medycznej były zapewnione.

W razie uczestnictwa w zbiorowych akcjach protestacyjnych, krajowe stowarzyszenia lekarskie powinny zapewnić ciągłą i bieżącą informację dla pacjentów i społeczeństwa, w ogólności dotyczącą postulatów akcji protestacyjnej, jej uwarunkowań oraz podejmowanych działań. Społeczeństwo musi być informowane na bieżąco o wszelkich strajkach oraz o ograniczeniu dostępności usług medycznych z nich wynikających.

Więcej:  www.nil.org.pl

CZYTAJ TAKŻE